Szabaduljunk a forinttól – Még itt is

Vágólapra másolva!
Célegyenesbe fordul a tavaly nyáron nyitott zloty/forint vételi pozíció, melyet most a forint várható további gyengülése miatt érdemes lehet módosítani. 
Vágólapra másolva!

A türelem rózsát terem! Könnyű azt mondani! Vélhetően nem sokan mondhatjuk el magunkról, hogy egy adott pozíciót hónapokig sikerült tartani, főleg ha az a pozíció nyerőben van. (A befektetők nagy része a veszteséges pozíciókat „szívesebben” hurcolja magával, míg a nyerőket gyorsan zsebre vágja)

De ha most mégis volt hozzá türelmünk, akkor a tavaly nyáron nyitott PLNHUF vételi pozíció lassan a célegyenesbe fordul. Akkor 73.00 célárat jelöltem meg, a stop-loss szintet pedig 69.50-nél húztuk meg.

Azóta voltak ugyan pillanatok, amikor izzadhatott a tenyerünk – október végén 69,69-ig esett a devizapár árfolyama -, de az elmúlt 2 hónapban 71 felett látszik stabilizálódni a kurzus, január eleje óta pedig kifejezetten impozánsan fest az emelkedés. Jelen pillanatban alig több mint fél százalékra vagyunk a célár alatt, 72,55 forintért lehet kapni egy zlotyt.

Most mégis úgy érzem, hogy bölcsebb ismét a stop szintet feljebb húzni, és a célárfolyamot szintén!

Íme az indoklás:

1. A jegybank kamatvágási ciklusának továbbra sem látszik egyértelműen a vége, egy újabb 10 bázispontos csökkentés holnap rég nem látott szintre csökkentené a lengyel és a magyar kamatkülönbözetet, ami a zloty javára okozhat pénzáramlást, mivel a jóbarátaink gazdasági kilátásai még mindig kedvezőbbek a hazaiaknál. (Erre kicsit részletesebben az első cikkben tértem ki).

2. Ezen kívül várhatóan folytatódni fog a FED monetáris szigorítása, ami idővel egyre nagyobb mértékben fogja negatívan érinteni a fejlődő piaci devizákat, köztük a forintot is.

3. A forintnak van egy nagy előnye (pl a rekordgyenge török lírával szemben), a külkereskedelmi többlet, ami természetes védőhálóként viselkedik. Mivel a gazdaságunk többet exportál, mint importál, ezért a kereskedelmi szereplőknél devizatöbblet keletkezik, amit ugyanakkor kénytelenek forintra váltani, hisz a költségek forintban merülnek fel (villanyszámla, fizetések, stb…) Azonban, ha valóban elindul a várva várt gazdasági növekedés, akkor a növekvő belső fogyasztást már csak importtal lehet kielégíteni, így a külkereskedelmi többlet szükségszerűen csökkenni fog, a kényelmes védőháló pedig megritkul.

A fentiek konklúziója véleményem szerint kézenfekvő: további forintgyengülés, az árfolyam egyre magasabb aljakat produkálva fog egyre feljebb kúszni. Ezért a stop-loss szintet 70,70-re húzom, a take-profitot pedig 74,90-re emelem fel!

PLNHUF árfolyama (napi grafikon) Forrás: Bloomberg, Investor.hu