Arcon csapták a francia óriásbankot

Vágólapra másolva!
Kellemetlen meglepetéssel szolgált a BNP Paribas részvényeseinek, Franciaország legnagyobb bankja, ugyanis több mint egy milliárd dolláros összeget különített el esetleges amerikai jogi költségekre. A részvény árfolyama nagyobb zuhanásba is kezdett a váratlan értesülésre.
Vágólapra másolva!

Súlyos teher az USA-ból

A BNP Paribas negyedik negyedéves nettó profitja 127 millió euróra zuhant (egy évvel korábban 519 millió eurót ért el), mivel a pénzintézet 798 millió eurónyi (1,1 milliárd dollár) összeget különített el esetleges amerikai jogi költségekre. Bár annak nagyságát a hatóságok még nem határozták meg.

A BNP még októberben jelezte, hogy az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával és egyéb amerikai hatóságokkal tárgyalásokat folytat, olyan pénzügyi ügyletekkel kapcsolatban, amelyek megsérthették az amerikai jogokat. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy a bank olyan országoknak, személyeknek, vagy vállalatoknak bonyolított le tranzakciókat, amelyekkel szemben az USA szankciókat alkalmaz, írja a Bloomberg. Franciaország legnagyobb bankja nem hozta nyilvánosságra a felek azonosságát.

A bank nagy összegű elkülönítése azok után érkezett, hogy bizonyos pénzügyi cégeknek - köztük az HSBC-nek, az ING Groepnak, vagy a Standard Charterednek – fizetniük kellett a hatóságoknak, mert az amerikaiak azzal vádolták őket, hogy olyan országokkal bonyolítottak tranzakciókat, mint Irán, jegyzi meg a Bloomberg.

2012 decemberében például a Standard Chartered megegyezés keretében fizetett 327 millió dollárt, mert állítólagosan megsértette az Iránnal és Líbiával szembeni amerikai szankciókat, írja a Wall Street Journal.

Maria Sharapova az Indian Wellsi BNP Paribas Openen 2013-ban. Forrás: BNP Paribas Open

Vegyes számok a fontos egységeknél

A BNP árbevétele minimálisan nőtt a negyedik negyedévben (+1,6%), míg az amerikai jogi költségekre elkülönített összeg nélkül működési eredménye is növekedett volna. A vállalati- és befektetési banki üzletágjelentős profitnövekedést ért el a negyedik negyedévben (éves alapon: +36,2%), ellenben a legmeghatározóbb kereskedelmi banki üzletág (-18,2%) nagy zuhanást szenvedett el.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A bank 1,5 eurós részvényenkénti osztalék kifizetését javasolja, hasonlóan az egy évvel ezelőttihez, azonban alacsonyabbat, mint a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 1,75 euró. A pénzintézet teljes 2013-as profitja több mint 26 százalékkal, 4,8 milliárd euróra zuhant.

A társaság három éves fejlesztési tervet is közölt, ennek keretében 2016-ra tíz százalékra szeretné emelni sajáttőke arányos megtérülési mutatóját (ROE), ami a profitabilitásnak egy mérőszáma, és 2013-ban 7,7 százalékon állt a mutató értéke. Emellett pedig kétszámjegyű növekedést céloz meg az egy részvényre eső profit terén a következő három évben.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Már folyik a terjeszkedés

A BNP több akvizíciót is végrehajtott a negyedik negyedévben, megvásárolta például a belga egységének még nem nála lévő részét, valamint övé lett a holland Rabobank lengyel divíziója is. Jean-Laurent Bonnafe még tavaly jelentette be, hogy a bank Ázsiában, Németországban is terjeszkedni akar, valamint erősítené online banki funkcióját és vagyonkezelési tevékenységét.

A BNP árfolyama három százalék feletti eséssel reagált a kedvezőtlen hírekre, azonban az árfolyamgrafikonon ez egyelőre nem mutat hatalmas törést. Még ha tovább is esne a részvény az 50 napos mozgóátlag és a tavaly június óta tartó emelkedő trendvonal támaszként szolgálhat. Annak eleste viszont nagyobb teret nyitna a zuhanásnak.

A BNP Paribas árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu