Vágólapra másolva!
Kellemes meglepetést okozott a befektetőknek profitsoron, és még a technikai kép is jól fest a Société Généralé piacán. Ha sikerül legyűrni a januári magasságokat, a korábbi lokális csúcsokig nyílhatna meg egy tér az árfolyam előtt, ami ráadásként még kedvező hozam-kockázat arányú beszállóval is kecsegtet.
Vágólapra másolva!

Akció!

Februárban közelebbről is megismerkedhetnek ügyfeleink a párizsi, amszterdami és brüsszeli piacokkal, ugyanis legújabb akciónk keretében kedvező díjak mellett lehet kereskedni a börzéken forgó értékpapírokkal! Az akció részleteiről az alábbi oldalon tájékozódhat:

Kereskedjen európai részvényekkel szinte ingyen!

Tetszetős kitörés jöhet

A negyedéves profit szebb lett annál, mint amit az elemzők vártak, ráadásul még az osztalék mértékén is dupláz a második legnagyobb francia bank. A befektetők szeretik is a Société Généralé részvényeket, melyek árfolyama ismét a januári magasságokban tartózkodik.

Ha sikerül innen felfele kitörni, úgy a technikai kép is további lehetőségekkel kecsegtet. Az árfolyam egy tavaly október óta épített bázisból idén év elején nagy lendülettel kitört, majd a nemzetközi hangulat romlásával együtt visszatesztelte a korábbi sáv tetejét (egy-két napra az alá is benézett).

Amennyiben a januári csúcsokat sikerül átlépni, úgy ez a mozgás könnyen egy kitörés-visszateszt formációnak minősülhet, ami csak erősítheti az emelkedésbe vetett hitünket. Eközben a korábbi sávtető és az ötven napos mozgóátlag alatt (42,5 euró környékén) szűkre tudjuk venni a stop szintünket.

Vételi jelet küldött a napokban az MACD indikátor is, ahogy azt egyébként december közepén, a későbbi nagy kitörés előtt is tette. Eközben az RSI a túlvett zónához közelít már, de hónapokkal ezelőtt is képes volt még hasonló magasságokból feljebb kapaszkodni.

Société Généralé napi grafikon (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A következő markáns ellenállás az 53 eurós magasságokban fekvő korábbi lokális csúcsoknál húzódik, bár a középtávú emelkedő trendvonal még útját állhatja az árfolyam emelkedésének. Fontos viszont megjegyezni, hogy mindezek alapján kedvező hozam-kockázat arány mellett lehet próbálkozni a piacra lépéssel.

Société Généralé heti grafikon (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.