25 éves pangás jöhet Európában Soros szerint

Vágólapra másolva!
25 éves pangás jöhet az európai gazdaságokban, amennyiben a legfőbb döntéshozók nem változtatnak az eddigi politikájukon, véli Soros György.
Vágólapra másolva!

Amit Soros György világosan lefektetett a Bloomberg TV-nek adott interjújában:

  • A 2010 óta tartó pénzügyi válságnak vége, helyette azonban politikai válság bontakozhat ki. Két csoport lesz: az adósok, és a hitelezők országai.
  • A bankok ahelyett, hogy hiteleznének, a különböző tőkemegfelelési mutatóknak való megfelelés miatt alig tudnak hitelezni, ez pedig rendkívül negatív a gazdaságra nézve.
  • Pedig az eurózóna egy 25 évig tartó gazdasági pangást nem valószínű, hogy túlélne, ezért a tagállamok között nagyobb integrációra, és a hitelezés felpörgetésére lenne szükség.

Főleg radikális megoldásokat vár Soros György, miután a híres hedge fund menedzser szerint a 2011-es pánik már elmúlt, és az periféria országok hozamai is szépen csökkennek. Hosszú távon azonban nem oldódnak meg maguktól a problémák, és ezért lehet szükség az eddigi módszerek változtatására, amivel szorosabban működnének együtt a tagállamok.

Soros szerint Ukrajna remek "ébresztő" lehet az EU számára, és a politikai döntéshozók végre felismerhetik azt, hogy az utóbbi időben túl sokat kértek a tagállamoktól, de mégis túl keveset adtak nekik cserébe. A guru szerint főleg ezzel magyarázható, hogy nőtt Putyin népszerűsége az országban.

Az EU-nak tehát szorosabb integrációra van szüksége, a bankok hitelezését pedig nem a tőkemegfelelési mutatók előírásával, vagy különböző stressz-tesztekre való felkészülésével kellene akadályozni. Ezt ugyanis a gazdasági növekedés sínyli majd meg, ha pedig nem lesz változás, akkor a következő 25 évben csak pangás vár Európára.