El a kezekkel a hosszú lejáratú kötvényektől

Vágólapra másolva!
A nyomott infláció és a mérsékelt növekedés miatt holnap újabb kamatcsökkentés várható, miközben a feltörekvő piacokon tapasztalható tőkekiáramlás Magyarországot is veszélyeztetni. A rövid távú papírokat ugyan még mindig támogatja a kamatcsökkentés, a hosszú távú állampapírok esetében viszont már most hozamemelkedés tapasztalható.
Vágólapra másolva!

A nyomott inflációs környezet és a mérsékelt GDP növekedés teret enged a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa számára, hogy holnap folytassa a 2012 augusztusában elindított kamatcsökkentési ciklust. Azt is látni kell viszont, hogy a feltörekvő piacokon uralkodó befektetői hangulat folyamatosan romlik, ez pedig Magyarországot is veszélyezteti.

Egyelőre nem enyhül az ukrán-orosz konfliktus, és folytatódhat a várakozásokat alulmúló kínai makrogazdasági adatok közzététele, miközben nemcsak hogy változatlan ütemben halad a „tapír”, de a Fed még egy 2015. első félévi kamatemelést is kilátásba helyezett, ezért a feltörekvő országok továbbra is nagy nyomás alatt vannak.

Ez pedig leginkább azokra az országokra nézve járhat súlyos következményekkel, amelyek nem készülnek fel időben a tőkekivonási hullámra. Mialatt a kelet-európai régió gazdaságilag legstabilabb országában a lengyel jegybank már a kamatemelést készíti elő, addig az MNB továbbra is monetáris kondíciók lazán tartására törekszik, így Magyarország is könnyedén ebbe a csoportba eshet.

A folytatódó kamatcsökkentés a rövid távú magyar kötvényeket ugyan még mindig támogatja, a nemzetközi folyamatok viszont már most hozamemelkedést okoztak a hosszú távú papíroknál. Mivel ez a folyamat várakozásaink szerint még folytatódni fog, ezért a befektetőknek most nem érdemes beleugrani hosszú távú kötvényekbe, inkább a kivárás javasolt.