Két kérője is akadt a Vivendinek

Vágólapra másolva!
A Vivendi tájékoztatása szerint két kérője is akadta a francia mobilegységének, sikeres ügylet esetén újabb eurómilliárdok állhatnak a házhoz.
Vágólapra másolva!

Két ajánlatot is kapott francia távközlési leányára, az SFR-re a Vivendi. A médiacég tájékoztatása szerint a mobilszolgáltató egyik versenytársa, a Bouygues, illetve a nemrégiben tőzsdére lépő Numericable kábelszolgáltató anyavállalata, az Altice jelentkezett be az SFR-ért.

Így a korábban beharangozott három érdeklődő közül végül a negyedik számú francia mobilszolgáltató, az Iliad nem adott be ajánlatott a Vivendi leányára.

A Vivendi tájékoztatása szerint a társaság felügyelőbizottsága minden aspektusból meg fogja vizsgálni a beadott ajánlatokat. Döntését pedig annak függvényében hozza majd meg, hogy mi a legjobb a munkavállalók, valamint a részvényesek számára.

Mennyit ér az SFR?

A két ajánlattevő cég közül az építőiparban és távközlésben egyaránt jártas Bouygues által felkínált összeg nyilvános. Az ügylet főbb pontjait az alábbiakban soroltuk fel:

  • A Bouygues Telecom és az SFR összeolvadása révén a legnagyobb ügyfélszámú francia mobilszolgáltató jönne létre.
  • 46 százalékos részesedést szerezhetne az egyesült telekomcégben a Vivendi.
  • Ezen felül további 10,5 milliárd eurónyi készpénzt kapna a Vivendi a tranzakció keretein belül.
  • Az egyesülés után az újonnan létrejövő távközlési cég részvényeit bevezetnék a tőzsdére. Ekkor a Vivendi újabb 15 százalékos részesedést értékesíthetne.
  • Az IPO-t követően a Vivendi szabad választhatná meg, hogy mikor válik meg fennmaradó pakkjától.
Forrás: Investor.hu

A Bloomberg ügyhöz közel álló forrásai szerint az Altice a Numericable leányán keresztül közel 15 milliárd eurós ajánlatott tett az SFR-ért. Ebből 11 milliárd euró készpénz lenne, míg 3 milliárd eurónyi Numericable eszköz.

Ezzel szemben a Bouygues szerint ajánlata 14,5 milliárd euróra taksálja az SFR-t, míg a szinergiahatásokat is figyelembe véve 19 milliárd euróra tehető a Vivendi leányának értéke.

Ki lehet a befutó?

Egyelőre még korai lenne kikiáltani a a befutót, hiszen még a versenyhatóságnak is lehet egy-két szava az összeolvadással kapcsolatban. Ugyanis például egy Bouygues-SFR frigy esetén három szereplőssé vállna a francia mobilpiac, ami a verseny csökkenését is eredményezhetné.

A Bouygues részvényesei mindenestre pozitívan értékeltik a fejleményeket, aminek köszönhetően a cég részvényei 6 százalékos pluszban tartózkodnak. A Vivendi eközben jóval mérsékeltebb, 0,7 százalékos emelkedést mutat.

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Korábban már többször is írtunk a Vivendi reorganizációs sztorijáról: