Változik a szavatosság szabályozása is az új Ptk.-ban

Vágólapra másolva!
A nagy horderejű változtatások mellett szinte észrevétlen maradt, de a holnap hatályba lépű új polgári törvénykönyv számos, kisebb, mégis fontos módosítást tartalmaz. Például a szavatossággal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A jövőben ugyanis a szavatossági jogát a vásárló egyaránt érvényesítheti a gyártóval vagy a kereskedővel szemben - írja a Pénzcentrum.

A hibás termék esetén a legerősebb jogot továbbra is a jótállás jelenti a vásárló számára, de a vevőt megilleti ezen kívül a kellékszavatosság és a szavatosság joga is. Ez utóbbi akkor érvényesíthető ha a hibás termék esetén a hiba már a vásárlás pillanatában is fennállt - amit pedig a vásárlónak kell bizonyítania.

Az új Ptk. ezen kívül bevezeti a termékszavatosság intézményét is, aminek esetén a vásárló nemcsak a vele szerződött eladóval, hanem közvetlenül a gyártóval vagy a kereskedővel szemben is érvényesítheti a szavatossági jogát, kijavítást, kicserélést kérhet. A gyártót, forgalmazót akkor terheli felelősség, amennyiben a termék hibája már a forgalomba hozatalkor fennállt - írja a Pénzcentrum.