Érkeznek a Google autói!

A Google önműködő miniautója
Vágólapra másolva!
Önmagát vezető autót fejlesztett ki a Google, amit tegnap mutattak be a nagyközönségnek. A keresőóriás modellje az első számú úttörő lehet a sofőr nélküli autók piacán, azonban ezek elterjedésére még egy jódarabig várnunk kell. 
Vágólapra másolva!

Ismét egy technológiai újítással rukkolt elő a Google, ami arról árulkodik, hogy nem lazsálnak a keresőóriás fejlesztői, és gőzerővel folyik a munka a háttérben. A Google a nemrégiben piacra dobott okosszemüvegei után most bejelentette, hogy egy önmagát vezető autót fejlesztett ki, ami egy gombnyomásra elviszi az utasokat a kívánt úticélra.

Az autó prototípusát Sergey Brin vezérigazgató mutatta be tegnap Kaliforniában. A kétüléses modellben se gázpedál, se fékpedál és kormány sincs, ami elsőre talán kissé riasztónak tűnhet. A jármű ezek helyett a beépített szenzoraira támaszkodik az irányítás során, amit az autó szoftvere vezérel. A vezérigazgató szerint az okos szoftvereknek köszönhetően az autó jóval biztonságosabb a hagyományos társainál.

Ez annak is köszönhető, hogy a jármű extra biztonsági felszerelésekkel van ellátva. A hírek szerint a Google még idén elkezdi a járművek vezetővel történő tesztelését, amihet 100-200 darab tesztautót fog építeni. A modell maximális sebessége "csak" 25 mérföld óránként, ami a biztonságérzetet erősítheti. Az alacsony sebbeségnek köszönhető az is, hogy az eddigi tesztek során egyetlen baleset sem történt.

Brin szerint a modellel az a céljuk, hogy elterjedjen az autózásnak ilyen formája, melynek révén biztonságosabbá váljanak az utak.

A Google úttörőnek számít ezen a területen, azonban nem ez a vállalat az egyetlen, amely ilyen fejlesztésen dolgozik. A nagy autógyártók közül a Nissan, a General Motors és a Ford is megkezdte saját típusainak fejlesztését, és az előbbi kettő arra számít, hogy 2020-ra piacra dobja ilyen modelljeit.

Iparági szakértők szerint a következő két évtizedben egyre jobban elterjedhetnek az önmagukat vezető autók. 2035-ben már 11,8 millió darab ilyen jármű futkoshat majd az utakon, 2050-ben pedig szinte az összes autó sofőr nélküli lehet.

Természetesen nem várható, hogy akár már jövőre vezető nélküli autók ezreit fogjuk látni az utakon, azonban kétségtelen, hogy nagy lehetőségeket rejt a terület. Ezt pedig a Google és versenytársai is kihasználhatják. A vezető nélküli autók elterjedése a Google fontos bevételi forrásává válhat, ami biztosíthatja a keresőóriás további növekedését, melyből a részvényesek is profitálhatnak.

A Google részvényei részben az új autó hírének köszönhetően 2 százalékot tudtak menetelni a kedvező részvénypiaci hangulatban. Az árfolyam ezzel folytatni tudja emelkedését az elmúlt hetek korrekciója után, és április eleje óta nem látott szintekre került.

Google heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu