Londonban már 2 százalékos magyar alapkamatról beszélnek

Vágólapra másolva!
Kedden ismét kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és az elemzők az alapkamat 10 bázispontos csökkentését várják. Londonban egyes elemzők most már azt sem zárják ki, hogy az enyhítés egészen 2 százalékig folytatódik.
Vágólapra másolva!

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint az MNB monetáris tanácsa folytatja a kamatcsökkentést a keddi ülésén, és 10 bázispontos lesz a kamatvágás.

A felmérésbe bevont 20 elemző közül 16 szerint a kamat 10 bázisponttal, rekord alacsony szintre, 2,4 százalékra csökken a jelenlegi 2,5 százalékról. Ha így lesz, akkor a magyar kamatszint alacsonyabb lesz, mint a lengyelországi, miközben a lengyel gazdaság erősebb, és az ország adósbesorolása is jobb. Ezen kívül, Csehországot leszámítva, a magyar kamatszint a legalacsonyabb lesz a térségben a nem euróövezeti országok között - jegyezte meg a Reuters.

A brit hírügynökség által a héten megkérdezettek közül négyen arra számítottak, hogy már nem változik a kamatszint. Szakértők szerint a kamatcsökkentési ciklus mélypontja 2,2-2,3 százalék lesz, jóval alacsonyabb a korábban vártnál. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön Londonban kijelentette: elképzelhető, hogy az MNB-nek módja nyílik további mérsékelt kamatcsökkentésekre, de az ezzel kapcsolatos elemzői előrejelzések némelyike eltúlzott.

Az MNB elnöke, aki egy üzleti rendezvényen tartott előadást a Cityben, felidézte, hogy a jegybank monetáris enyhítési ciklusa 7,00 százalékos alapkamatról indult és jelenleg 2,5 százaléknál tart.
Kijelentette: lehetséges, hogy "van még manőverezési mozgástér", és elképzelhetők további kisebb mértékű kamatcsökkentések a jövőben. A londoni elemzői közösségen belül most már konszenzusos előrejelzés az, hogy az MNB a korábbi várakozásokkal ellentétben mégsem fejezte be enyhítési ciklusát.

Egyes citybeli előrejelzések azt valószínűsítik, hogy a jegybank egészen 2 százalékig csökkenti alapkamatát. Az MTI kérdésére, hogy mi a véleménye ezekről a prognózisokról, Matolcsy György kijelentette, hogy a 2 százalékos alapkamat eléréséről szóló előrejelzéseket eltúlzottnak tartja. Hozzátette: az enyhítési ciklus végpontja a monetáris tanács helyzetmegítélésétől függ.