Csaknem 1700 károsultja van a fogyasztói csoportnak

Vágólapra másolva!
Egy 18 fős társaság azt a látszatot keltette, hogy kedvezményes hitelt nyújtanak, ám valójában fogyasztói csoportot működtettek. A csaknem 1700 sértett több száz millió forintot fizetett ki.
Vágólapra másolva!

B. Csaba 45 éves dunavarsányi lakos és 17 társa 2011 és 2013 között az általuk alapított cégek nevében fogyasztói csoportot működtettek. A társaság újsághirdetésekkel toborzott, a szerződést kötő sértettek előtt pedig azt a látszatot keltették, hogy kedvezményes törlesztésű hitelt nyújtanak nekik.

A hirdetésre jelentkezők üzletkötőkkel léptek kapcsolatba, és a megbízási szerződéseket az ő közreműködésükkel kötötték. Az ügyfeleknek a szerződés megkötésekor "egyszeri kockázatkezelési díjat", majd pedig minden hónapban a törlesztő részleteket kellett befizetniük. A gyanúsítottak cégeinek számláira csaknem 1700 sértett több száz millió forintot fizetett be.

A sértettek az átlagosnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, a banki szolgáltatásaiból kirekesztettek, elsősorban alacsony jövedelműek, nyugdíjasok vagy úgynevezett BAR-listások (a bankok által megbízhatatlannak ítélt adósok) voltak.

A XIV. kerületi rendőrkapitányság az ügyet csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.

A fogyasztói csoport tagjai tulajdonképpen kölcsönt nyújtanak egymásnak: az általuk megvásárolni szándékozott árucikk árát részletekben befizetik, majd az összegyűlt pénzből sorsolással döntik el, melyik tagnak vásárolják meg a terméket. Január elsejétől Magyarországon tilos új fogyasztói csoportot létrehozni.