Vágólapra másolva!
Tetemes veszteséget hozott össze tavaly a Sony, ami azonban nem érhette váratlanul a piacot, mivel a japán óriás két héttel korábban már figyelmeztetett a jelentős mínusz lehetőségére. Az idei évben azonban már mérséklődhetnek a cég veszteségei, ahogy felgyorsulnak az átszervezések a vállalatnál, és a zászlóshajónak számító PlayStation 4-ek értékesítése is tovább pörög. Ha kiváncsi arra, hogy a profi szakemberek látnak-e fantáziát a Sony-ban jöjjön el következő ingyenes előadásunkra. 
Vágólapra másolva!

Továbbra is mély gödörben zötyög a Sony szekere, bár a japán társaság már mintha kezdené látni a fényt az alagút végén. A technológiai óriás 128,4 milliárd jenes nettó veszteséget ért el a 2013 márciusától 2014 márciusáig terjedő időszakban, ami átszámítva 1,26 milliárd dolláros mínusznak felel meg.

Az óriási mértékű veszteség nem érhette meglepetésként a piacot, mivel nagyjából megfelelt a Sony által előzetesen adott előrejelzéseknek. A japán vállalat az elmúlt hónapokban háromszor rontott a tavalyi éves eredményvárakozásain, februárban még 110 milliárd jenes, két héttel ezelőtt pedig már 130 milliárd jenes nettó veszteség lehetőségére figyelmeztették a piacokat.

Jó hír, hogy az árbevétel 7767 milliárd jenre tudott emelkedni tavaly, ami több mint 14 százalékkal több az egy évvel korábbi értéknél. Ebben természetesen nagy szerepe van a jen gyengülésének is.

Forrás: Sony, Investor.hu

Azonban az idei évre már "csak" 50 milliárd jenes nettó veszteségre számít a Sony, ami jelentős javulásnak felelne meg az elmúlt évek eredményei után. Az elmúlt hat évben ötször volt veszteséges a japán óriás nettó szinten, és csak 2012-ben tudott egy szolid 43 milliárd jenes nyereséget kimutatni.

Ha sikerülne 50 milliárd jenre csökkenteni a veszteségeket az nagy eredmény lenne, és a piacon is kellemes meglepetést okozna, mivel a szakértők 57,1 milliárd jenes mínuszra számítanak a Sony-tól átlagosan.

Forrás: Sony, Investor.hu

A cég nagy reményeket fűz a folyamatban lévő átszervezéseihez, melyekkel idén még nagyobb sebességbe kapcsol. A korábban bejelentett átstruktúrálások csak egyes üzletágak részeit érintették eddig (pl. a több ezer fős leépítések), idén azonban teljes üzletágaktól fognak megszabadulni a pénzügyi igazgató közlése szerint.

Így lezárulhat a régóta vergődő PC-özletág, a Vaio eladása, valamint a TV-üzletágot is leválasztják egy külön társaságba júliusig. Ezek az átszervezések 135 milliárd jenes költséggel járhatnak együtt a társaság becslései szerint, ami így nyomás alá helyezheti az idei eredményeket. Rendkívül fontos, hogy milyen összegek mellett megy majd végbe a két üzletág eladása/leválasztása, ugyanis kedvezőtlen esetben a kiűzött eredménycél is veszélybe kerülhet - állítják iparági elemzők.

Ezt ellensúlyozhatja a rendkívül sikeres PlayStation 4 értékesítése, mely a vállalat növekedésének a legfőbb hajtómotorja jelenleg. A játékkonzol hihetetlen népszerűségnek örvend, az utóbbi hónapokban rendre jóval többet adtak el belőle, mint a nagy rivális Xbox One-okból. Április elején a PlayStation 4 eladásai átlépték a lélektani 7 millió darabot, ami messze túlszárnyalta a Sony legoptimistább előrejelzéseit is.

Playstation 4 Forrás: Sony

A PlayStation 4 mellett a mozifilmeket gyártó Sony Pictures lehet a cég zászlóshajója. Az egység kezd visszatérni a profitos működés útjára, a tavalyi negyedik negyedévben már kisebb nyereséget tudott kimutatni, amit olyan sikerfilmeknek köszönhet, mint a White House Down, és a Monuments Man. Ezen túl a Csodálatos Pókember második része is nagy dobás lehet idén, mely a bemutatása utáni két hétben 146 millió dolláros jegybevébelt hozott össze a vállalatnak Amerikában.

Ezen túl egy fizetős internetes televíziós szolgáltatást is elkezdenek tesztelni a hatalmas amerikai piacon, ami szintén segítheti az eredmények javítását.

A Sony tehát még koránt sincs "kint a vízből", és a vállalat vezetői előtt még rengeteg munka áll, hogy újra nyereségessé tegyék a vállalat. A hatalmas tavalyi veszteségek miatt a vezetők nem fognak bónuszokat kapni a 2013-as eredmények után - jelentette be a cég szóvívője. Továbbá négy új igazgatági tagot is megválasztanak, akiket júniusban szavazhatnak majd meg.

A Sony részvényei ma 1 százalékos emelkedéssel reagáltak a vállalat felől érkező hírekre. A befektetők vélhetően az idei évre várható, az elemzők által prognosztizáltnál alacsonyabb veszteségnek örülhettek meg, és az átszervezések begyorsítását is kedvezőnek ítélhetik meg.

Ha kiváncsi arra, hogy a profi szakemberek látnak-e fantáziát a Sony-ban jöjjön el következő ingyenes előadásunkra.

Sony napi grafikon (Tokyo) Forrás: Investor.hu, AmiBroker