Ez aztán az optimizmus

Vágólapra másolva!
Jól aláfűtött tegnap az EKB a piacoknak, a befektetők bőven megkapták azt a támogatást a jegybanktól, amit egy ideje részben már vártak is. Talán ennek is tulajdonítható, hogy a piacot jobban ismerő szakértők igen nagy arányban váltak optimistává a tőzsdei kilátásokat illetően. Ez rövid távon még akár kisebb megállót is előre jelezhet, viszont a bikát úgy tűnik, egyelőre veszélyes lenne temetni. 
Vágólapra másolva!

Új csúcsra szökkent tegnap az S&P 500, belekóstolt a 10 000 pontba a DAX index, vagyis a tőzsdék nagy lelkesedéssel fogadták az EKB likviditásfokozó intézkedéseit. Annak ellenére is egyébként, hogy a devizapiacon a bejelentés után már elindultak a profitrealizálások és végül erősödni kezdett az euró.

Az biztos, hogy az ülést fokozott várakozások előzték meg, a piaci szakértők pedig igen nagy arányban váltak optimistává a tőzsdei kilátásokat illetően. Ezt látva egyébként egy közelgő korrekció lehetősége is benne van a pakliban (mint amilyet mondjuk az EURUSD piacán már láthattunk is), hiszen az ilyen szélsőségesen egyirányba mutatkozó vélemények rendszerint fordítva szoktat elsülni.

Forrás: Investor.hu

Ahogy azt láthatjuk, az Investor Intelligence által gyűjtött adatok szerint az elmúlt több mint 20 évben csak nagyon ritkán fordult olyan elő, hogy a szakértők ilyen nagy arányban legyenek optimisták a jövővel kapcsolatban. Nemcsak a bikák, hanem a medvék aránya is szélsőséges pozícionáltságra utal, nem csoda talán, hogy sokan az emelkedés végét kiáltják az adatok láttán.

Forrás: Investor.hu

Fontos azonban látni, hogy ez csak egy hangulatindikátor a sok közül, például a kisbefektetői szentimentet mérő AAII statisztikái egyáltalán nem utalnak túlzott optimizmusra. Szóval egyáltalán nem kell menekülni, látva az Investor Intelligence adatait, mindenesetre érdemes lehet azért fejben tartani a látottakat. Ha majd a többi hangulatindikátor is hasonlóan nagy optimizmust jelez, akkor már készülhetünk az izgalmakra.

Forrás: Investor.hu

Egyelőre viszont az EKB annyira határozott lépést tett, ami még az amerikai tapír folytatódása ellenére is képes lehet újabb csúcsokra csalogatni a fejlett részvényindexeket.

Az S&P 500 index Forrás: TradingView, Investor.hu