Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Leminősíthetik az osztrák bankokat?

Vágólapra másolva!
Akár le is minősítheti a következő három hónapban az S&P az osztrák bankokat, köztük az Erstét, vagy a Raiffeisent, ha nem látják kellően erősnek az állami háttértámogatást a bankszektor mögött. A Raiffeisen zuhan, de nem emiatt. 
Vágólapra másolva!

Az S&P negatív figyelőlistára helyezte hét osztrák pénzintézet hitelminősítését, reagálva a korábban az állam által megmentett Hypo-Alpe-Adria-Bank helyzetét rendezni kívánó lépésekre. Ausztria nem szeretné teljes egészében az adófizetőkkel lenyeletni a bankmentés költségeit, valamilyen módon a hitelezőket is bevonnák a károk eltakarításába. Ezzel viszont olyan üzenetet küldenek, hogy stresszhelyzetben az állam nem áll oda teljes mellszélességgel a bankok mellé, ami a nagyobb kockázat miatt a hitelminősítésük rontásában is testet ölthet.

Az Erste és a Raiffeisen árfolyama is esik, bár ez sokkal inkább lehet a negatív befektetői hangulat következménye. Az OTP is esik például. A Raiffeisen 4 százalékos zuhanásán pedig nem kell annyira csodálkozni, ez gyakorlatilag egy az egyben az 1,02 eurós osztalék leesésével magyarázható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről