Vágólapra másolva!
10 bázispontos kamatvágásról döntött az EKB mai kamatdöntő ülésén. Az eurózóna irányadó rátája így 0,15 százalékra csökkent. A betéti ráta pedig -0,1 százalékra csökkent a korábbi 0 százalékról. Draghi a sajtótájékoztatóján pedig további lazításokat jelentett be, melynek keretében egy eszközvásárlási program indításán dolgozik a jegybank.
Vágólapra másolva!

15:18 - Három céljuk van

Draghi szerint a most bejelentett intézkedéseknek három céljuk van:

  • a monetáris kondíciók lazítása
  • a monetáris transzmisszió javítása
  • megmutatni a piacoknak, hogy hajlandóak nem.konvencionális intézkedéseket hozni, ha az szükséges.

Az új LTRO annyiban fog különbözni a korábbitól, hogy a bankok nem vehetnek belőle álmmakötvényeket. Ahelyett a hitelezésre kell fordítaniuk a kapott forrásokat. Ezen túl hozzátette, hogy a kamatok vissza fognak emelkedni, amint stabil és megfelelő lesz a növekedés az eurózónában.

15:00 - Raliznak a piacok

Draghi szavaira hegymenetbe kapcsoltak a főbb európai részvényindexek. Az olasz FTSE/MIB már 2,4 százalékos pluszban mozog, míg a DAX mindenkori rekordokat döntögetve változatlanul a 10 ezer pontos szintnél található.

A kérdésekre reagálva Draghi elmondta, hogy a kamatvágásokkal elérték a sáv alját, de nem zárta ki a további csökkentések lehetőségét.

14:50 - Pesszimistábbak lettek

A számos lefelé mutató kockázat miatt a jegybank visszavágta az eurózónára vonatkozó idei növekedési prognózisát. Így már csak 1 százalékos gazdasági növekedésre számítanak idén a korábban várt 1,2 százalék helyett. Ugyanakkor a következő évvel kapcsolatban optimistábbak lettek, és jövőre már 1,7 százalékos lehet a GDP-bővülése a várakozásaik szerint, miközben ezelőtt 1,5 százalékra számítottak.

Az inflációval kapcsolatban Draghi elmondta, az a következő hónapokban is alacsony maradhat, és csak 2015-ben kezdhet el lassan emelkedni. Az EKB 2 százalékos célját pedig legkorábban csak 2016-ban érheti el az infláció.

14:40 - Újabb intézkedések jönnek

A sajtótájékoztatóján Draghi elmondta, hogy egy új, célzott LTRO-programot fognak indítani, melynek keretösszege 400 milliárd euró lesz. Ennek célja a hitelezés ösztönzése, és így a gazdasági növekedés támogatása. Ezen túl készülnek egy eszközvásárlási program indítására is, ami a Fed QE programjaihoz lenne hasonló. Ennek keretében eszközfedezetű értékpapírokat vásárolnának.

Az elnök megismételte a korábban számtalanszor elmondottakat, hogy az irányadó kamatok tartósan alacsony szinten maradhatnak. Ha pedig tovább romlana a helyzet az eurózónában, arra további intézkedéseket vezethetnek be.

A sajtótájékoztató kezdetekor tovább emelkedtek az európai részvényindexek, a német DAX pedig története során először átlépte a 10 ezer pontos szintet. Az euró tovább gyengül, és már 1,35-nél mozog a dollárral szemben.

13:45 - Rekordmélységben az alapkamat

Meghozta a sokak által várt döntést az EKB, és csökkentett a jegybanki alapkamaton. Az irányadó ráta 10 bázispontos csökkentése ugyanakkor az elemzők által vártnál kisebb mértékű volt, mivel a szakemberek 15 bázispontos mérséklésre számítottak előzetesen. Az alapkamat így történelmi mélypontjára, 0,15 százalékra süllyedt.

A betéti rátán is vágtak a döntéshozók, így az története során először a negatív tartományba, -0,1 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok fizethetnek a jegybanknál tartott betéteik után. Az EKB célja ezzel a hitelezés ösztönzése.

A jegybank ezzel sem érte be, és az egynapos hitelkamat 0,75 százalékról 0,4 százalékra módosult. Ez a vártnál nagyobb csökkentés volt, mivel az elemzők 0,6 százalékra számítottak előzetesen.

Forrás: Investor.hu

A kamatvágás valószínűsíthető volt, mivel már Mario Draghi is utalt rá a legutóbbi ülés utáni sajtótájékoztatón, hogy már júniusban további lazítás mellett dönthetnek. Ezután számtalan alkalommal lehetett olyan híreket olvasni, hogy a háttérben már döntöttek a jegybankárok, és a kamatvágás mellett egy hitelezést ösztönző programot is elindíthatnak. Erről Draghi fél háromkor kezdődő sajtótájékoztatóján eshet majd szó, mivel az előzetes hírek arról szólnak, hogy további intézkedéseket is be fog jelenteni Draghi a kamatvágásokon túl.

Az EKB elsősorban a nagyon alacsony infláció ellen kíván küzdeni a lépéssel. Májusban ugyanis tovább lassult az infláció az eurózónában, és az éves alapú növekedési üteme már közel ötéves mélypontra zuhant vissza. A kedden nyilvánosságra került adat után még tovább fokozódhattak a további lazításra vonatkozó várakozások.

Ezen túl a túlságosan erős euró gyengítése is a célja lehet a jegybanknak, mivel a döntéshozók bevallása szerint is a közös fizetőeszköz már olyan szintekre került a dollárral szemben, ami hátráltatja a zóna növekedését.

Ütik az eurót

Az euró nagy gyengülésbe kezdett a mostani döntésre, és 1,36-ról 1,357 alá zuhant be a dollárral szembeni árfolyama. Az euró ezzel új négyhavi mélypontot ütött. A döntés előtt azonban felhúzták az eurót, és 1,364-ig szaladt fel a jegyzés.

EURUSD rövid távú grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ülésezett a BoE is

Az EKB mellett a Bank of England is kamatdöntő ülést tartott, melyen a döntéshozók nem változtattak az irányadó rátán, és a jelenlegi, 375 milliárd fontos eszközvásárlási program keretösszege is változatlan maradt.