Törvénytelenül hárítanák a vevőkre banki költségeiket a boltosok

Rendelő, tranzakciós díj, kártyás fizetés
Vágólapra másolva!
Törvénytelenül hárítanák át banki költségeiket a boltosok.
Vágólapra másolva!

A bankkártyás fizetésért tilos extra díjat felszámolni. Ez egyébként minden más készpénz helyettesítő eszközre is igaz, így nem kerülhet akkor sem többe egy szolgáltatás, ha utalvánnyal vagy Széchenyi Pihenőkártyával fizetünk. Ennek ellenére több bolttulajdonos próbálja az extra banki költségeit a nem készpénzzel fizető ügyfelein behajtani, egy olvasónktól kapott képen is ez látszik.

A képet július 17-én küldte olvasónk Forrás: Origo

Nőttek a banki költségek

Erre azért kényszerülhetnek a boltosok, mert a tranzakciós illeték bevezetése óta nagyban megemelkedtek a banki költségeik, ezt próbálják áraikban is érvényesíteni. Ennek ez az egyik, de törvénytelen módja.

Magyarországon törvénytelen

Kérdésünkre, hogy felszámolhat-e bárki külön díjat a bankkártya használatért, a Magyar Nemzeti Bank azt válaszolta: az Európai Unióban ugyan a tagállamok maguk döntik el, hogy a kereskedők (pl. egy egészségügyi szolgáltató) egy adott fizetési eszköz használatáért felszámíthat-e díjat (úgynevezett surcharge-ot). A magyarországi pénzforgalmi törvény (Pft., 2009. évi LXXXV tv.) 2011. január 1-jei hatállyal megtiltotta a kedvezményezett részére a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, így a bankkártya használatáért díj felszámítását. A Pft. 36. § (4) bekezdése szerint: „A kedvezményezett készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használatáért díjat, költséget vagy egyéb fizetési kötelezettséget nem számíthat fel.” Az üzlet tehát megszegi a Pft. idézett előírását, ha ezzel ellentétesen jár el.

A cégek mindig fizetnek

A cégekre egyébként nem vonatkozik a pénzügyi rezsicsökkentés, így minden készpénzfelvételkor ki kell fizetniük a 6 ezrelékes tranzakciós illetéket.