Könnyebb lett lakást eladni

Vágólapra másolva!
Az idei első félévben több mint 10 százalékkal nőtt a kereslet a lakóingatlan-piacon az elmúlt év hasonló időszakához képest. Ennek oka, hogy többen most valósítják meg korábban elhalasztott vásárlásaikat, illetve sokan befektetési céllal vásárolnak.
Vágólapra másolva!

A lakóingatlan piac forgalma 2014 első félévében sokéves stagnálás után növekedésnek indult. A tavalyi év azonos időszakában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 42 ezer 650 ingatlan cserélt gazdát, ehhez viszonyítva idén 10 százalékot meghaladó a bővülés az adásvételek számában. „Az első hat hónap alapján még korai lenne trendfordulóról beszélni, mindazonáltal a keresletbővülés, ha csökkenő mértékben is, de egész évben kitarthat” – mondja Déry Attila az Otthon Centrum vezető elemzője.

Idén akár 100 ezer adásvétel is lehet már

Az ingatlanközvetítő prognózisa szerint 2014-ben 10 százalékkal több adásvétel fog születni a lakáspiacon, mint 2013-ban, a forgalom így elérheti a 97 ezer tranzakciót is. A növekedés azonban egyelőre nagyon törékeny, és kérdéses, hogy valóban stabil és megalapozott növekedési pályára tud-e állni a piac.

A válság előtti árszinthez még 2-3 év kell

A vevői pozíciók gyengülnek, de ahhoz, hogy az árszínvonal elérje a válság előtti szintet, még 2-3 évre lehet szükség. Az árak stabil emelkedéséhez a hitelezésnek is bővülnie kell, ehhez pedig a banki hitelportfolióknak is meg kell tisztulnia. Bizakodásra az ad okot, hogy az árak 2013-ban már végig stagnáltak, és az Otthon Centrum adatai szerint 2013 első félévéről 2014 első félévére bizonyos területeken és ingatlantípusok esetében már minimálisan emelkedtek is, szembetűnő például a fővárosi lakásárak emelkedése.

Családi házat továbbra is nehéz eladni

A használt tégla- és panellakásoknál már kevesebb időt kell az eladásra szánni, mint egy évvel korábban, de a téglaépítésű házak értékesítési ideje tovább emelkedett. Az, hogy a családi házak esetében nem szakadt meg az átlagos értékesítési idő növekvő trendje azzal áll összefüggésben, hogy a 2014 első félévében látott kereslet bővülés főleg a fővárosra és nagyobb városokra jellemző, illetve a központi elhelyezkedésű, befektetésnek is alkalmas lakások a keresettek a leginkább.

A bérleti díjak nagy szórást mutatnak

A fővárosban a téglalakások közül a 60 és 90 ezer forintos bérleti díjon kínáltak voltak a legkeresettebbek. A kiadó házak piacán a legtöbb érdeklődőt a 140 és a 180 ezer forintért kínált ingatlanok vonzották. Az agglomerációban a 90 és a 120 ezer forintért kínált kiadó házak voltak a legnépszerűbbek. A nyugati megyékben 40 ezer forint körül alakult a legnépszerűbb kiadó téglalakások bérleti díja.