Pénzről van szó? Kérdezzük meg a családot

Vágólapra másolva!
A bankra és a barátokra is hallgatunk.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két évben megtakarítási kérdésekben jelentősen felértékelődött a család és a barátok szerepe. Döntési helyzetben továbbra is a banki tanácsadó javaslata az első, ezt követően viszont a család véleménye számít leginkább. Az emberek jelentős része viszont önállóan dönt a befektetéseiről - derül ki a K&H által végzett befektetői felmérésből.

Fontos téma lett

"Számottevően felértékelődött a család és a barátok szerepe, ha a pénzügyekről van szó. Míg két éve a befektetők csupán 4 százaléka hozta meg döntését a családtagokkal és barátokkal közösen, addig ez az arány jelenleg már 23 százalék. Azaz ma már a válaszadók egy jelentős része számára kulcsfontosságú a családtagok, barátok véleménye, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a pénzügyek átbeszélése meghatározó témává vált a mindennapokban" - mondta Zobor Zsuzsanna, K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Egyedül vagy szakértővel

A befektetők 23 százaléka teljesen egyedül dönt a megtakarításairól. Az eredmény valószínűleg azért változott ekkorát, mert a befektetési alapokkal rendelkezők többsége (54 százalék) már több mint 5 éve rendelkezik ilyen fajta megtakarítással, ezért már elég magabiztosnak érzik magukat ahhoz, hogy egyénileg hozzák meg döntéseiket. Ugyanakkor megjelent egy olyan stabil befektetői réteg (5 százalék), amely egyáltalán nem foglalkozik a pénzügyeivel, hanem azt teljes mértékben szakértőre bízza.