Feltámadt a francia pénzügyi elit

Vágólapra másolva!
Egyre kedvezőbb képet festenek a francia pénzügyi szektor részvényei az év első felében látott csökkenést követően. A papírok közül most a biztosításban érintett Axát és a BNP Paribas bankot emeltük ki, melyek már egyaránt legyűrtek egy-egy fontos ellenállást. Ráadásul a soron következő akadály áttörése igen komoly teret nyithatna meg előttük.
Vágólapra másolva!

AXA: Az első akadály letudva

Nemrégiben sikerült visszakerülnie a 200 napos mozgóátlag fölé az Axa árfolyamának, ráadásul a kitörést egy sikeres visszateszt is megerősítette. Ezzel az árfolyam egyébként az év eleje óta tartó csökkenő trendvonalat is megtörte. A megpattanást követően az Axa a korábbi emelkedő trendcsatornát is célba veheti, az alakzatba való visszatérést ugyanakkor a 20,4 euró közelében lévő ellenállás is nehezíti.

AXA napi grafikon (Euronext Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Érdemes néhány pillantást vetni a heti grafikonra is, melyen egy fülescsésze alakzat rajzolódott ki az elmúlt években. A 20 eurós szint fontosságát ráadásul az is jelzi, hogy itt húzódik az alakzat nyakvonala, melynek áttörése igen pozitív jelzés lenne. E szint felett legutóbb 2008 végén járt a papír.

A markáns akadály legyűrése esetén akár a 32 eurós szintekbe is belekóstolhatna hosszabb távon az árfolyam, ha a füles csésze magasságából indulunk ki. A hosszú hegymenet során azonban érdemes kisebb nagyobb akadályokra is felkészülni. Rendkívül fontos ellenállásnak bizonyulhat a 24 eurós szint, amely 2008-ban többször is komoly akadályt gördített az Axa elé.

AXA heti grafikon (Euronext Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

BNP PARIBAS: A 200 napost kóstolgatja

Egyelőre a BNP Paribas még csak barátkozik a 200 napos mozgóátlag feletti szintekkel, miután a múlt hét második felében sikerült túljutnia az akadályon. Kedvezőtlen jel lenne, ha nem sikerülne tartósan megragadnia a mozgóátlag felett az árfolyamnak.

Kedvező esetben a 60 eurós szintet is megcélozhatja a bankpapír, előtte azonban még 55 eurónál ütközhet ellenállásba az árfolyam. Az RSI túlvettsége már figyelmeztető jelzésnek számít, persze ne feledjük, hogy az indikátor akár tartósan is képes itt tartózkodni az árfolyam emelkedése mellett.

BNP Paribas napi grafikon (Euronext Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Optimizmusra adhat okot, hogy egy ideális korrekció követette a 2012 óta tartó emelkedést, azaz az árfolyam éppen a 61,8-as Fibonacci szintig esett 60 euró közeléből a heti grafikon tanulsága szerint. Ráadásul nemrégiben az MACD is vételi jelet küldött.

Egyelőre a felpattanás folytatódását erősíti, hogy az árfolyamnak az 50 hetes mozgóátlag felé is sikerült visszakerülnie. Ha kitart a papír lendülete, akkor ismételten a 60 eurós szinteket célozhatja meg a BNP. Utóbbi azonban már évek óta igen komoly ellenállásnak bizonyult.

BNP Paribas heti grafikon (Euronext Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu