Megéri a családnak Bubi-bérletet venni

Bubi Bubi Kerékpár Közösségi bringa Kerékpár Közösségi bringa Mai nappal elindult a Bubi közösségi kerékpár hivatalos tesztelése.
Mai nappal elindult a Bubi közösségi kerékpár hivatalos tesztelése.
Vágólapra másolva!
Egy Bubi-bérlettel egyszerre négy kerékpárt lehet kölcsönözni. A kölcsönzéshez nem kell, hogy nálunk legyen a bérlet, a bringákat a bérlethez vagy jegyhez kapott PIN-kóddal is ki tudjuk venni a dokkolóból. Így egy bérletet egymástól teljesen függetlenül egyszerre négyen tudnak használni. Az anyagi felelősség viszont azé, akinek a nevén van a bérlet.
Vágólapra másolva!

A Bubi-rendszer lehetővé teszi, hogy egyetlen bérlettel egy négytagú család minden tagja egyszerre kölcsönözzön ki egy-egy kerékpárt a város különböző pontjain. Ezért egy családnak vagy baráti társaságnak elég egy darab bérletet venni, nem kell személyenként külön-külön. Az éves bérlet ára 18.900 forint, viszont ha ezt négyfelé osztjuk, már csak 4725 forintba kerül, ami sokkal barátságosabban hangzik. A kerékpárokért az anyagi felelősséget annak kell vállalnia, aki a bérletet kiváltotta, a BKK ezért nem támogatja, hogy a tulajdonosok megosszák vagy kölcsön adják a bérletüket, de egy családban vagy szoros baráti társaságban ez valószínűleg nem jelent problémát.

A bérlet nem korlátoz

A közbringa-rendszer kerékpárjait több módon ki lehet venni a dokkolókból, az egyik megoldás, hogy hozzáérintjük a bérletet a kerékpár hátuljához. A bérlethez viszont PIN-kód jár, a bicikliket azzal is ki lehet kölcsönözni. Egy bérlettel egy időben maximum négy bringát lehet használni, azt viszont nem korlátozza a rendszer, hogy ezt a négy kerékpárt milyen módon és honnan vesszük ki. A bérletet nyilván nem lehet fizikailag négyfelé szedni, a kódot viszont többen is ismerhetik. A gyakorlatban tehát egy bérletet egymástól teljesen függetlenül egyszerre négyen tudnak használni.

Induláskor kedvezményes Fotó: Origo

Most ráadásul akciós

Aki okos, az szeptemberben 3000 forintért juthat éves Bubi-bérlethez. Az indulási időszakban a BKK kedvezményes áron, 12.000-ért adja az éves bérletet, ha ezt négyen dobják össze, az fejenként már csak 3000 forint. Ez körülbelül 7 liter benzin ára, de jóval kevesebb egy egyhónapos diák BKV-bérletnél is.

Nem olyan, mint a BKV

A BKV-bérleteit összesen egy ember használhatja, a bérletre ugyanis rá kell írni a tulajdonos igazolványának számát. A most induló közbicikli-rendszer bérletein és jegyein nincs ilyen korlátozás. A bérleteken fizikailag semmi nem utal a tulajdonos személyazonosságára, a bérlethez kapott PIN-kódban pedig nyilván nincs fénykép; a bérletet és a kódot csak a rendszer rendeli a háttérben a tulajdonoshoz. A bérletre és a kódra ezért érdemes vigyázni, ha valaki elveszti, minél előbb be kell jelenteni a BKK-nál.