A multik miatt lesz több munkahely

Vágólapra másolva!
A cégek pozitívan látják a jövőt.
Vágólapra másolva!

A vállalkozások a következő fél évben is a munkaerő-kereslet növekedésére számítanak, derül ki a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből. Más szóval a cégek létszámbővítésre készülnek, több munkahely lesz a versenyszektorban. Ezt a folyamatot leginkább a részben külföldi tulajdonban álló cégek megnövekedett munkaerő-kereslete mozgatja. A munkaerő-kereslet mutatója e cégek körében 2014 áprilisában -17 ponton állt, de októberben 31 pontra ugrott.

Pozítív, de bizonytalan

A GVI vizsgálatának eredményei a pozitív irányú változások erősödését jelzik. A GVI konjunktúra mutató értéke az áprilisi +30 pontról 2014 októberére +34 pontra nőtt. Ezzel együtt a bizonytalansági mutató értéke 50 pontra emelkedett. Ez utóbbi arra utal, hogy a legutóbbi, áprilisi felméréshez képest kevésbé egyöntetű a pozitív tendenciák megítélése.

Jó lesz az üzleti helyzet

A konjunktúra mutató komponensei közül az üzleti helyzetre vonatkozó várakozások mutatnak egyértelmű és jelentős javulást. Várhatóan több cég fog beruházásokat végrehajtani a jövőben, legalábbis ezt jelezték a GVI-nek. Optimistábbak voltak viszont a vállalkozások 2014 áprilisában a rendelésállományt illetően, vagyis több megrendelésre számítottak akkor, mint most.