Befékezheti az olajár-esést az OPEC

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint három hét múlva tartja következő ülését az OPEC, Bécsben pedig komoly intézkedéseket is hozhat a szervezet az olajpiac szempontjából.
Vágólapra másolva!

Többen arra spekulálnak, hogy a szervezet majd elkezdi csökkenteni kitermelését, ezzel pedig a kínálatra negatív hatást gyakorolva áremelkedést vált ki az olaj piacán. Fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre erre még nem utaltak a szervezet vezetői, ám az biztos, hogy OPEC-országok költségvetéseinek nem igazán tesz jót az egyre alacsonyabb olajár, tehát akár lépéskényszerben is lehetnek.

Az OPEC főtitkára szerint ugyanakkor nincs semmiféle fundamentális változás az olajpiacán, így egyelőre nem indokol semmiféle kínálatcsökkentés. Sőt, az OPEC legfrissebb előrejelzésében a korábban vártnál alacsonyabb globális kereslettel számolnak, köszönhetően az eurózóna gyengélkedésének. Ez pedig inkább az olajárfolyamának gyengélkedése irányába mutat.

Abban tehát az elemzők egyet értenek, hogy a bécsi ülés nagyon fontos lesz, és komoly viták támadhatnak az OPEC-en belül is. Hogy a szaúdiak mennyire tudják majd érvényesíteni az akaratukat, az lehet az igazán fontos kérdés.

A Brent napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Nem jelent persze mindenkinek akkora problémát az olaj árfolyamának esése, a Barclays például összegyűjtött 27 olyan céget, akinek kifejezetten kedvező az olaj áresése. Leginkább éttermek, kiskereskedelmi cégek, vagy éppen berendezéseket árusító cégek járhatnak jól az olaj áresésével. A Barclays szerint egyébként az áresés 40 milliárd dolláros megtakarítást okoz az energiával kapcsolatos kiadásokban a cégekben, így a hatás cseppet sem elhanyagolható. Íme a Barclays által összegyűjtött 27 cég:

Forrás: Barclays, MarketWatch