A képviselőknek ingyenes maradna az M0

autópályadíj
Budapest, 2014. december 11. Tájékoztató tábla az M1-es és M7-es bevezető szakaszán Budapest határában 2014. december 11-én. Megszűnik januártól az M0-s autóút általános díjmentessége. Az NFM közleménye szerint a körgyűrű M5-ös és M4-es (4. sz. főút), valamint M3-as autópálya és 11. sz. főút közötti szakaszai, és a gyorsforgalmi úthálózat M0-s autópályán belüli részei (például M1-es és M7-es bevezető a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók. Az M0-s körgyűrű egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, ezeken a szakaszokon a díj bevezetését az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Miközben az M0-s fizetős lesz, a parlamentben olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amely szerint közpénzből fizetnék a képviselők autópálya-költségeit. A törvényjavaslat rendkívüli szavazását gyakorlatilag minden frakció támogatta.
Vágólapra másolva!

Még december 9-én került az Országgyűlés elé egy, az Országgyűlésről szóló 2012-es törvényt módosító indítvány, amelyben többek között az szerepel, hogy a "képviselő az üzemanyagkártyával a gyorsforgalmi utak használatáért fizetendő használati díjat is kiegyenlítheti". Vagyis a javaslat szerint a képviselők mentesülnének a nemrég kiterjesztett autópályadíjak alól, illetve a képviselői üzemanyagkártyával közpénzből állhatják majd az útdíjakat is.

Autópálya-matricák: a képviselőknek ingyen járhat Forrás: MTI/Kovács Attila

Ellenzéki támogatással

A javaslatra a Cink.hu hívta fel a figyelmet, az együttös Szabó Szabolcs képviselő közleménye alapján. A portál beszámolt arról is, hogy a javaslatot később kiemelt vitára és szavazásra javasolta az azt beterjesztő igazságügyi bizottság, illetve az elnöke, a KDNP-s Rubovszky György. Mint írják, a kezdeményezést csaknem minden képviselő megszavazta. (A PM utóbb közölte, hogy képviselőjük, Szabó Tímea nem szavazott, mert nem volt jelen.) A portál szerint mindez annak a jele, hogy az ellenzéki frakciók is támogatják majd a javaslatot. A kiemelt szavazásról szóló javaslatot csak Kónya Péter, Szelényi Zsuzsanna, Fodor Gábor és Varju László nem támogatták. Fodor a saját Facebook-oldalán ma azt írta: "Egészen felháborító, hogy politikusok mentesítenék magukat az M0-s díjának megfizetése alól. (...) Sokatmondó, hogy öt képviselő kivételével a fideszes és ellenzéki politikusok is azt gondolják: igazságos, hogy csak a 'közemberek' fizessenek, a politikusok ne."

40 milliárd – képviselők

Mint ismeretes, egy nemrégiben elfogadott törvény értelmében január elsejétől minden autótípus után fizetni kell a Budapestet elkerülő csonka körgyűrű használatáért is, amely eddig ingyenes volt. Az útdíjakat szintén kiterjesztették több vidéki elkerülő útra, valamint újabb autótípusokra. Az útdíjakból 40 milliárd forint bevételre számít a kormány, amiből úgy tűnik, a képviselők nem veszik majd ki a részüket, illetve az ő útdíjaikat az adózók fedezik majd.