Gázos kérdés a Shellnél

Shell árfolyam
Vágólapra másolva!
Eladhatja az egyik amerikai gázmezőben meglévő részesedését a Royal Dutch Shell. A vevő a Blackstone befektetési csoport lehet, akik híresztelések szerint 1,2 milliárd dollárt fizetnének az érdekeltségért.
Vágólapra másolva!
  • A Shell eladni készül az egyik louisianai gázmezőjén lévő tulajdoni hányadát, mivel a gázárak nem megfelelő fordulatot vettek a 2007-es akvizíció óta. Az Észak-Louisiana és Kelet-Texas határán fekvő, mint egy 1 400 négyzetkilométeres palagáz lelőhelyre még a válságot megelőzően tehette rá a kezét a holland társaság. A terület feltárását, valamint kiaknázását az Encana Corp.-al közös projektként végezte a cég. Jelenleg is 50 százalékos érdekeltsége van a területben.
  • Egyes elemzők szerint a területen közel sem akkora a kitermelhető gáz mennyisége, amennyire a Shell korábban számított, ráadásul ennek a gáznak a minősége is hagy kivánni valót maga után.
  • A vásárló Blackstone csoport a múlt évtized végén épp a magas árak miatt hanyagolta ezen alternatív befektetési formát, helyette kőolaj finomításban és olajfúrásban szerzett érdekeltségeket. Azonban idén márciusban már sikerült pozíciót szereznie egy pennsylvaniai palagáz területben.
  • A mostani akvizíció keretein belül 1,2 milliárd dollárt fizethet a Shell 50 százalékos részesedéséért. A Blackstone Holding már jelenleg is folytat egy közös projektet a Cheniere Energy céggel, melynek célja a gáz cseppfolyósítása és exportálása a térségből. A vállalat az első lehet, mely állami engedélyt kap ilyesféle tevékenységre, a tényleges kivitel 2016-ban kezdődhet meg.
  • A Shell részvényei nem reagáltak jelentősen a hírre, és 0,2 százalékos mínuszban mozognak.
Shell árfolyam Forrás: AmiBroker, Investor.hu