A brit gázban lát fantáziát a francia Total

Total napi grafikon (Párizs)
Vágólapra másolva!
Hétfőn jelentette be a francia olajipari óriás, a Total, hogy két palagáz kutatási licencben 40 százalékos részesedést szerzett. Ez az első nagyobb olajipari befektetés, amit palagázra fordítanak az Egyesült Királyságban. A beruházás összege nem nagy a Total méreteihez képest, de mindenképpen jelzésértékűnek számít.
Vágólapra másolva!

A francia olajipari óriás hétfőn bejelentette, hogy két palagáz kutatási licencben szerzett 40 százalékos részesedést az Egyesült Királyságban.

  • A lépés fontos jelzés, hiszen eddig nagy olajipari cég nem fektetett még be a palagáz kutatásba az Egyesült Királyságban.
  • Az ügylet mérete a Total nagyságáházo és beruházási tervéhez képest nem túl nagy, csupán 50 millió dollárról van szó.
  • Az érdeklődés a brit kormány számára is egyfajta nyomást jelent, hogy engedélyezzék a nagyobb olajcégeknek a palagáz kutatását a szigetországban.
  • Az Energy Information Administration adatai szerint 26 ezer milliárd köbláb palagáz található az Egyesült Királyságban. Ha csak palagázt használnának a britek, akkor ez a mennyiség közel 10 évre biztosítaná a szigetország fogyasztását a 2012-es adatokból kiindulva.
  • A Total a lépéssel csatlakozott a GDF Suezhez és a Centricához, mivel utóbbi cégek tavaly érdekeltséget szereztek palagáz projektekben.
  • A Wall Street Journal szerint 50-150 licencet akar a kormány eladni nem konvencionális szénhidrogén kutatással kapcsolatban.

A palagáz és az új kitermelési technikák elterjedése fontos lehet Európa számára, mivel a kontinens a magas költségek miatt versenyhátrányba kerülhet olyan régiókkal szemben, ahol harmada, negyede a gáz ára, mint Európában.

A bejelentésre a Total részvénye 0,25 százalékos mínuszban forog.

Total napi grafikon (Párizs) Forrás: Bloomberg