Amerikától is kap egy pofont a forint

2014.01.29. 21:01

Nem változtatott az irányadó kamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, és újabb 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságösztönző célú kötvényvásárlási programjának havi keretösszegét. A Fed így a decemberi és a mostani 10-10 milliárd dolláros csökkentés után havi 65 milliárd dolláros kötvényvásárlásokkal növeli a pénzügyi rendszer likviditását. A Fed döntése iránti várakozás is közrejátszott a forint szerdai gyengülésében (erről bővebben itt olvashat).

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a FOMC egyhangúlag döntött a kötvényvásárlások havi keretösszegének 10 milliárd dolláros csökkentéséről. A döntés indoklásában a Fed úgy fogalmazott, hogy nagyobb lendületre tett szert a gazdasági növekedés, és a munkaerőpiacon is javulás volt érzékelhető az elmúlt időszakban. A munkanélküliségi ráta csökkent valamelyest, de még ezzel együtt is túl magas. A lakossági kiadások és a vállalati beruházások növekedési üteme gyorsult az elmúlt hónapokban, bár a lakásépítések növekedési üteme lassult egy kicsit.

A Fed, a piaci várakozásoknak megfelelően jelezte azt is, hogy a következő hónapokban is szándékában áll lépésről lépésre csökkenteni kötvényvásárlásainak keretösszegét. Elemzők szerint a folyamat az év végéig fog tartani. A korábbi, 10 milliárdos csökkentés hátteréről itt olvashat bővebben.