JEREMIE III: ablakban a pénz, de ketyeg az óra

Vágólapra másolva!
A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) és az M27 ABSOLVO konferenciát szervezett tegnap, amelyen bemutatkoztak az új JEREMIE-alapok.
Vágólapra másolva!

A rendezvényen többek közt az a meghökkentő tény derült ki, hogy GDP-arányosan Magyarországra áramlik a legtöbb kockázati tőke a kkv-szektorba egész Európában, és a befektetések nagyságát tekintve is szépek az eredményeink, tájékoztatnak a szervezők közleményben.

A hazai kockázati tőkepiacon immár több mint 20 éve jelen lévő Euroventures Capital vezetője, Tánczos Péter szerint a tehetség mellett fontos, hogy valódi partnerként tekintsenek a befektetőkre, akik transzparens működést várnak el a tőkéért és a tanácsokért cserébe.

Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO ügyvezető partnere elmondta, érdemes a tőkét kereső vállalkozásoknak a növekedési stratégiájuk kialakítása során nem elaprózni erőforrásaikat, megtalálni a helyes fókuszt, valamint kiemelt figyelmet szánni a versenytársak erősségeinek és gyengeségeinek. „Nem szállhatunk csatába gondolkodás nélkül olyan versenytársakkal, akik régebb óta a piacon vannak, és jelentősebb tőkével rendelkeznek” – emelte ki a tanácsadó cég vezetője.

Bemutatkoztak az új alapkezelők, többek közt az Alliance Jura Hongrie, a Valor Capital, a Perion Invest, a PBG FMC vagy a Core Venture. A jelen lévő befektetők elmondták, a népszerű IT-projektek mellett egészségügyi, élelmiszertechnológiai, agráripari, valamint az energetikai szektorban lévő cégekbe is invesztálnának, jellemzően 300-400 millió Ft-ot projektenként.

A rendezvényen még elhangzott, az innovációkra, fejlesztésekre fordítható nem kevés forrás még az ablakban van, illetve lesz 2015. december végéig, azaz addig kell a hazai vállalkozásoknak és a kockázati tőkekezelőknek egymásra találniuk és elkölteniük az összegeket. Mert a megmaradt források mennek vissza Brüsszelbe, az Európai Unióhoz, a lehetőségek és az álmok pedig megvalósulatlanul itthon maradnak.