Lepaktálna a kínaiakkal az IMAX

Vágólapra másolva!
80 millió dollárért adná el az IMAX csoport kínai bizniszében lévő 20 százalékát két kínai befektetési társaságnak. Az IMAX azt várja az ügylettől, hogy könnyebben tud majd terjeszkedni az országban, és jó partnerkapcsolatokat tud kialakítani, hogy minél jobban kihasználja a filmipar hatalmas növekedési lehetőségeit a világ legnépesebb országában.
Vágólapra másolva!

Növekedés kell

40-40 millió dollárért adna el a mozik világában híres IMAX cég, egy 10-10 százalékos pakkot kínai leánycégéből, nyilatkozta a cég vezérigazgatója, Richard Gelfond. A két vevő a China Media Capital és a FountainVest Partners kockázati tőketársaság lenne, akiknek a segítségével jelentős expanziós lehetőségek nyílnának meg az IMAX előtt, fogalmazott Gelfond.

A végső cél pedig, hogy az IMAX China majd tőzsdére menjen, amire öt éven belül sor is kerülhet majd. Attól függetlenül, hogy mások is részesedést szereznek majd a cégben, az IMAX China továbbra is fizetni fog licenc díjat az IMAX név használatáért. Egyébként az IMAX szóvivője már azt is elmondta a Wall Street Journalnek, hogy a majdani IPO-ra vélhetően Hongkongban kerül majd sor, de nem zárnak ki más kínai börzét sem a lehetőségek közül.

Kína egyébként a legnagyobb növekedésű piaca az IMAX-nek, ahol 2013 végén már 150 darab IMAX technológiával ellátott mozival rendelkezett (ez közel 40 százalékos növekedés egy év alatt), de több mint 237 darabot tervez felhúzni a következő öt évben. A jelenlegi legnagyobb észak-amerikai piacán 353 multiplexe van, ami viszont „csak” kilenc százalékos növekedést jelent.

Forrás: Investor.hu

Vagyis elvitathatatlan, hogy Kína a növekedés motorja. Egyébként az IMAX jegyárak nem egységesek, a legnagyobb városokban a legmagasabb, Pekingben például nagyjából 24 dollárnak megfelelő jüant kérnek el egy belépőért. Egyébként az IMAX már nem csak a mozikban látja az egyedüli lehetőséget, a cégnél 2015-től szeretnének otthoni házimozi rendszereket is árulni.

Hatalmas lehetőségek

Szakértők egyébként hatalmas növekedést jósolnak a kínai filmiparban az elkövetkezendő években. 2014 első negyedévében például 30 százalékkal nőttek a jegybevételek, 1,08 milliárd dollárra a pekingi székhelyű EntGroup adatai szerint, míg 2013-ban összesen 3,6 milliárd dollárnyi jegybevétel keletkezett a világ legnépesebb országában.

Forrás: Investor.hu

Az IMAX bevételei 26 százalékkal nőttek Kínában 2013-ban, 56,5 millió dollárra, ugyanakkor Észak-Amerikában a cég bevételei csökkentek, 6,5 százalékkal, 136,2 millióra. Vagyis az egyértelmű, hogy a növekedés a feltörekvő piacokon, különösen Kínában van. Persze az azért árnyalja a képet, hogy néhány iparági elemző szerint a kínaiak IMAX iránti lelkesedése lehet, hogy csak rövid távú lehet.

Forrás: Investor.hu

Az IMAX vezére szerint a kockázati tőke bevonásával új lehetőségek nyílnak a terjeszkedés előtt. Kiemelte, hogy a kínai partnerek segítségével helyi filmstúdiókat is szeretnének megnyerni maguknak, ugyanis a cég emelné az IMAX vászonra készített kínai produkciók számát.

Az IMAX részvényárfolyama az elmúlt időszakban nem szerepelt túl fényesen, tavaly augusztus óta lényegében a 26-30 dolláros sáv között mozgott. Kérdés, hogy a részvény ki tud-e törni innen. Bár a mostani hírek akár segíthetnének is ebben, azt feltétlenül tudni kell, hogy a cég már nem most fogalmazta meg először nagyszabású növekedési terveit. Korábban még augusztusban írtunk egy elemzést az IMAX-ről, de azóta lényegében nem indult meg egyértelműen az árfolyam.

Forrás: Investor.hu