Az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető lakásépítési hozzájárulás (szocpol) tavalyelőtti újbóli bevezetésétől 2013 végéig alig több mint ezer lakáscélú szociálpolitikai szerződés jött létre - tudta meg a Napi Gazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. Ez lényegesen kevesebb, mint amire a kormány számított.

A lap szerdai cikke szerint összesen 1083 szocpoligénylés futott be a pénzintézetekhez az elmúlt két évben, az így kihelyezett mintegy 1,2 milliárd forint állami támogatás jócskán alulmaradt a kormány várakozásaihoz képest.

A kormányzat úgy kalkulált, hogy az induló évben megközelítőleg négyezer család él majd a lakáscélú kedvezménnyel, és ennek finanszírozására az 5 milliárd forintot is meghaladó forrást különítettek el a központi költségvetésben.

Az OTP Bank arról tájékoztatta a lapot, hogy a két év alatt egymilliárd forintnál nagyobb összeget folyósítottak erre a célra, vagyis majdnem a teljes összeget ők helyezték ki. A szociálpolitikai kedvezménnyel élő ügyfelek számát ugyanakkor kevesli a bank, s úgy látják, egyelőre nem is körvonalazódik, hogy mitől következhetne be trendforduló a kereslet terén.