Kilőtt a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Az ipar és az építőipar teljesítményének köszönhetően jelentősen, 3,5 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozást jócskán felülmúlva, 3,5 százalékkal nőtt az első negyedévben a magyar gazdaság a 2013. első negyedévi szinthez képest. A piacon 2,7 százalékos bővülést vártak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsbecslése szerint a növekedést elsősorban az ipar és az építőipar teljesítménye húzta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint 2006 óta nem volt ekkora mértékű a növekedési ütem. Sőt, az adat arra bátorította az NGM-et, hogy azt írja, a vártnál kedvezőbb első negyedéves GDP-adatok tükrében a magyar gazdaság 2014-es növekedése 0,3–0,6 százalékponttal meghaladhatja a konvergenciaprogramban prognosztizált 2,3 százalékos mértéket.

A KSH rövid közleményét a minisztérium azzal egészítette ki, hogy a szolgáltató szektor is egyre nagyobb mértékben támogatta a növekedést, a fogyasztás élénkülése pedig a kereskedelmi forgalmat javította. A gyengélkedő pénzügyi szektort pedig az Eximbank és a jegybank hitelprogramjai segítették.