Van hová fejlődni Európában

Vágólapra másolva!
Alapvetően negatív meglepetést okoztak a mai makroadatok Európában, a befektetők is negatívan reagáltak a számokra.
Vágólapra másolva!

Ma beszerzési menedzserindexek érkeztek az eurózónából. Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.

Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának.

Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is.

Ennek függvényében nem jó hír, hogy hogy a francia számok kivétel nélkül 50 alatt vannak, holott 50 fölé várták azokat az elemzők. A német adatok alapvetően vegyesek lettek, a szolgáltatószektorban pozitív, míg a feldolgozóipari PMI esetében negatív volt meglepetés. Az eurózóna egészére nézve is inkább csalódás látható, egyedül a szolgáltatószektor tudott érdemi javulást mutatni.

Forrás: Investor.hu

A befektetők nem is estek hasra (velünk együtt) a számok láttán, hiába nyitottak enyhe pluszban a piacok, mostanra inkább vegyes kép látható a főbb indexek között, egyedül a német DAX index és a londoni FTSE tud értelmezhető, 0,2-0,3 százalékos emelkedést femutatni, miközben az EURUSD árfolyama alapvetően az 1,367-es szint közelében található a számok után is.

Nagy kérdés persze, hogy a számok láttán hogyan gondolkozik majd az EKB, mivel az euróval kapcsolatos "árfolyampolitika" az európai gazdasági szereplők kilátásaira is hatással van, főleg az exportőrökön keresztül.