Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsot ütött délelőtt a német DAX index, de a Stoxx Europe 600 is hat és féléve nem látott szintekre került. Az európai tőzsdéken uralkodó jó hangulatból a magyar piac nem tud profitálni, és az elmúlt napok hegymenete után egy kisebb megtorpanás látszik a magyar börzén. 
Vágólapra másolva!
  • Folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken, ahol az amerikai és londoni piacok mai zárva tartása miatt, valamint fontos makroadatok hiányában kissé nyugodtabban zajlik a kereskedés.
  • A német DAX index már 0,9 százalékot ugrott, amivel soha nem látott szintekre került. De mégsem a német, hanem az olasz index teljesít kiemelkedően, mivel a FTSE/MIB 2,5 százalékot repesztett. Ezt nagy részben annak köszönheti, hogy a hétvégi európai parlamenti választásokon nagy támogatást kapott a miniszterelnök, Matteo Renzi és pártja. A kormánypárt magas támogatottsága biztosíthatja, hogy az Olaszországban megkezdett reformok végbemenjenek.
  • Az olasz tőzsdén kifejezetten a bankpapírok teljesítenek remekül, a Banco Popolare 5 százalékot, a Monte dei Paschi 3,6 százalékot, a Mediobanca 2,6 százalékot ugrott.
  • Ezen túl a 600 legnagyobb európai vállalatot tömörítő Stoxx Europe 600 is folytatja menetelését, és ma új, közel 6,5 éves csúcsot ütött.
  • A jó hangulatot segítheti Mario Draghi nyilatkozata is, aki az EKB portugáliai tanácskozásán ismét elmondta, hogy a jegybank hajlandó lépni az alacsony infláció okozta kockázatok ellen.
  • Itthon viszont a BUX nem tud profitálni a vételi ekdvből, és dél körül 0,4 százalékos mínuszban mozog. Ezzel pedig csúnyán alulteljesíti régiós társait is.
  • A BUX esését a blue-chipek gyengélkedése okozza. Az OTP és a Richter kifáradt az elmúlt napok ralija után, és a banpapír 0,3 százalékos, a gyógyszerpapír 0,9 százalékos mínuszban található. A Mol sem tud lendületbe jönni, és pénteki záróértékénél mocorog, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékot gyengült.
  • A forint ma reggel új négyhavi csúcsot ütött az euróval szemben, ahonnan kisebb korrekcióba kezdett, és 303 közelébe szaladt vissza az árfolyama. A dollár/forint jegyzése 222-nél, a svájci franké 248-nál jár.
DAX index napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu