Megmentik a szenvedő portugál bankot

Vágólapra másolva!
4,9 milliárd eurós állami mentőcsomagot kap Portugália egyik legnagyobb bankja, a Banco Espirito Santo a nehéz helyzetének enyhítése érdekében. 
Vágólapra másolva!

Enyhült a feszültség a portugál bankrendszerben, miután a hétvégén megállapodás született az ország egyik legnagyobb kereskedelmi bankjának, a Banco Espirito Santo kisegítéséről. A bank egy 4,9 milliárd eurós állami mentőcsomagot kap az EU-IMF által Portugáliának még korábban folyósított segélycsomagból - írja a Financial Times.

Miért kell megsegíteni?

A Banco Espirito Santo megsegítésére a pénzintézet hónapok óta tartó szenvedése miatt van szükség. A bank anyacégének, az Espirito Santo Financial Groupnak komoly gondjai akadtak, egyes hitelezői felé nem tudta teljesíteni kötelezettségeit, ami után kénytelen volt csődvédelembe menekülni. Nem ez volt az egyetlen ilyen eset, az Espirito Santo család tulajdonában álló cégbirodalom (mely a Banco Espirito Santo egyik legnagyobb tulajdonosa) másik két tagja szintén csődvédelembe menekült az elmúlt napokban a likviditási problémák miatt.

A problémákat súlyosbítja, hogy a Banco Espirito Santo éléről menesztették a család fejét, aki ellen ráadásul pénzmosási- és adóelkerülési vizsgálatok is indultak a múlt héten. Ráadásul a most kimentett Banco Espirito Santo ellen folyamatban vannak az olyan szabályozói vizsgálatok, melyek szerint a bank számos könyvelési csalást hajtott végre az utóbbi években.

Ezek után érkezett a múlt hét közepén az a hír, hogy a Banco Espirito Santo óriási, 3,58 milliárd eurós nettó veszteséget szenvedett el az idei első félévben. Ez a valaha volt egyik legnagyobb veszteség volt a portugál bankszektorban, ami az elemzői várakozásokat is jócskán meghaladta. Az óriási mínusz nagy részben a bank eszközein végrehajtott leértékelések 4,25 milliárd eurós költségeinek tudható be. Ráadásul a pénzintézet tőkemegfelelési mutatói is az előírt minimumszintek alá estek a likviditási problémák miatt, ami tovább borzolhatta a befektetők idegszálait.

Forrás: Investor.hu

Az eredményekre hatalmas zuhanással reagált a Banco Espirito Santo árfolyama, mely három nap alatt gyakorlatilag harmadolódott. A vasárnap bejelentett mentőcsomag hírére ma felfüggesztették a bank részvényeinek kereskedését, így az árfolyam egyelőre nem tudta lereagálni a bejelentéseket.

Banco Espirito Santo napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Várható volt

A fenti problémák és a BES portugál bankszektorban betöltött jelentős mérete miatt a döntéshozók nem engedhették, hogy a pénzintézet gondjai magával rántsák a riválisokat is és esetleg egy súlyosabb válság alakuljon ki. Erre utal Carlos Costa jegybankelnök nyilatkozata is, aki szerint a pénzügyi rendszer biztosítása érdekében szükség volt a gyors beavatkozásra. A mentőcsomag megnyugvást hozhatott a bank piacára, és enyhíthette a likviditási problémákkal kapcsolatos aggodalmakat.

A vasárnap tető alá hozott megállapodás keretében egy "jó" és egy "rossz" bankot fognak létrehozni a BES-ből. A bank betétgyűjtéssel foglalkozó egységét, és számos egyéb eszközét (pl. az egészséges hiteleket) a Novo Santonak keresztelt jó bankba fogják áthelyezni, míg a problémás eszközök a rossz bankba kerülnek.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy ne az adőfizetőkkel fizettessék meg a bank kárait, és a betétesek pénze sem forog veszélyben. A korábbi részvényesek és számos kötvénytulajdonos viszont jelentős veszteségeket lesz kénytelen elszenvedni. Ez összhangban van az EU azon törekvésével, hogy ne az adófizetők viseljék a bankok bajba kerülésének terheit.