Újra felszálló ágban az arany

Az arany spot árfolyama (NYSE)
Vágólapra másolva!
John Paulson milliárdos alapkezelő kitart a nemesfém mellett. A arany árfolyama idén már több mint 9 százalékkal emelkedett, bár ez még kevés, hogy feledtesse a tavalyi pocsék teljesítményt.
Vágólapra másolva!
  • Az arany árfolyama az idén eddig 9,3 százalékost pluszt mutat, ezzel meghazudtolva többek között a Goldman Sachs árfolyamcsökkenésre vonatkozó várakozásait. A geopolitikai konfliktusok miatt a legtöbb részvény- és kötvénypiaci hozamot is maga mögött hagyta a nemesfém. Az arany menedékszerepének a Fed közelgő kamatemelése vethet majd véget.
  • John Paulson milliárdos befektető továbbra is tartja a maga pozícióját a 33,5 milliárd dolláros SPDR Gold Trust ETF-ben. Ebben az eszközben övé a legnagyobb érdekeltség 1,3 milliárd dollár közeli befektetésével.

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.

  • Paulson még a 2009-es monetáris stimulust követően vett fel növekedésre játszó pozíciót az arany piacán, mondván, hogy a példanélküli pénznyomtatás majd felhajtja a nemesfém árát. Ez azonban nem következett be, és az SPDR alapból óriási mennyiségű (-41%) arany távozott. Míg az arany ára tavaly közel 30 százalékot zuhnat, három évtizede a legnagyobb esést produkálva.
  • Paulson lépéseit nem csak az aranyra spekulálóknak lesz érdemes figyelemmel követni. A milliárdos befektető 2009-ben a laza monetáris politika várható következményei miatt vette fel pozícióját.
  • A pozíció zárása így valószínűleg nem önmagában az arany árfolyamától, de az erre erősen ható monetáris szigorítás kezdetétől fog függeni. Így Paulson kiszállása az aranyból indukálhatja a befektető várakozásait a kamatemelésekkel kapcsolatban.
  • Paul Singer, a 35 milliárd dolláros Elliott Management alapítója nemrégiben szintén vételre ajánlotta rövidtávon az aranyat ügyfeleinek. Ő ezt az emelkedő inflációs várakozásokkal és a geopolitikai feszültséggel igyekezte alátámasztani.
Az arany spot árfolyama (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu