Halálkereszt ijesztgeti az amerikai kiscégeket

durva veszély kockázat hangulat félelem befektetés tőzsde
Vágólapra másolva!
Nagyot zuhant az elmúlt hetekben az amerikai kis- és közepes kapitalizációjú vállalatokat tömörítő Russell 2000 index, melyet egy halálkereszt formáció is hátráltat. Az index mára kulcsfontosságú szinthez érkezett vissza, és hamarosan eldőlhet, hogy hosszabb távon merre halad tovább. A tegnapi felpattanás alapján pedig úgy néz ki, hogy a támasz sikeres ugródeszkaként szolgálhat. 
Vágólapra másolva!

Russell 2000: Fontos szinthez érkezett

Nagy mélyrepülésen van túl az amerikai kis- és közepes kapitalizációjú vállalatokat tömörítő Russell 2000. Az index a júliusban felállított legutóbbi csúcsáról már több mint 10 százalékot zuhant, ami már egy jelentősebb korrekciónak mondható.

A Russell 2000-et egy nevezetes trendfordító formáció, egy duplacsúcs alakzat fordította vissza déli irányba, és az index a napokban az 1100 pont körüli támaszát is letörte. Az index a tegnapi zuhanásával pedig visszatért a bő egy éve tartó sávjának aljára.

Az eladói nyomást erősíthette a napi grafikonon nemrégiben kialakult halálkereszt jelzés. Az 50 napos mozgóátlag felülről keresztezte a 200 napost, ami az MACD-indikátor kissé korábbi eladási jelzésével együtt szerepet játszik az index gyengélkedésében.

Russell 2000 napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A heti grafikonon egy hosszú távú emelkedő trendvonalat és az 50-hetes mozgóátlagot törte le a Russell 2000. Az elkövetkezendő napok sorsdöntőek lehetnek az index számára, mivel a kulcsfontosságú szintjénél hamarosan eldőlhet a hosszabb távú iránya.

Ha sikerülne összekapnia magát az indexnek, és felpattanna az 1080 pont körüli támaszáról, megindulhatna ismét az 1100 pont feletti szintek felé. Ehhez szükség lenne a részvénypiaci hangulat javulására, és az amerikai kis-és közepes vállalatok papírjai iránti vételi kedv visszatérésére is. A tegnapi mozgások alapján pedig egyelőre ez a forgatókönyv látszik megvalósulni, mivel a Russell 2000 pattanni látszik a fontos támaszáról, és 1 százalékos erősödésével messze felülteljesítette a szélesebb részvénypiacot.

Ha mégis folytatná mélyrepülését, első körben az 1050 pont körüli támasza és egy emelkedő trendvonal együttes erővel foghatná meg az esését. Ezek után pedig a lélektani 1000 pontos szint jelenthetné a következő megállót.

Russell 2000 heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.