Vágólapra másolva!
Pluszban indította a hetet a magyar részvényindex, mely európai társaival együtt képes emelkedésre. Ez annak is köszönhető, hogy az összes blue-chip drágulni kezdett nyitás után.
Vágólapra másolva!
  • Az európai tőzsdéken emelkedéssel kezdődött a kereskedés, amivel folytatódik a pénteken megkezdett erősödés. A piacokon 0,3-1,5 százalékos pluszok alakultak ki nyitás után. Az élen a német DAX halad, mely a német tőzsde pénteki zárva tartása miatt kimaradt a hét végi raliból, és ezt a lemaradását igyekszik behozni.
  • A vételi kedv annak ellenére alakult ki, hogy a vártnál lényegesen gyengébb számok láttak napvilágot ma reggel a német iparról. A gyáripari megrendelések 5,7 százalékkal estek augusztusban a várt 2,5 százalékos csökkenéssel szemben. Az előző havi adatot viszont kicsit felfelé javították 4,6 százalékról, 4,9 százalékra.
  • A hazai börze Európával együtt tud emelkedni, a BUX 0,6 százalékos pluszban mozog nyitás után.
  • A fő részvények közül a Mol 1,1 százalékkal (12 070 forint), az OTP fél százalékkal (4130 forint) drágul, míg a Richter 1,1 százalékos pluszt szedett össze (4000 forint).
  • A forint kéthavi csúcsot közelít az euróval szemben, és 309-nél mozog az árfolyama. A dollárral szemben viszont új, bő két és féléves mélypontra került a forint, mivel ma 248 fölött is megfordult a jegyzés az általános dollárerősödés következtében.
  • A Goldman Sachs az Erste ajánlását semlegesről vételre javította, ugyanakkor a célárat 24 euróról 23 vágta vissza. A Goldman Sachs szerint így is 27 százalékos rali várhat az Erste részvényeire. A hírre az Erste 2,3 százalékkal drágul.
Forrás: Investor.hu