Nem kell messzire menni egy jó nyugdíjrendszerért

nyugdíj
Vágólapra másolva!
A világ legjobb nyugdíjrendszere a dánoknak van, de a lengyelek se szégyenkezhetnek.
Vágólapra másolva!

A világ legjobb nyugdíjrendszere a dánoknak van. Ausztráliának, Hollandiának és a skandináv országoknak is lenne mit tanulniuk tőlük. A felmérésben mi nem vagyunk benne, szomszédunk, az osztrákok rendszerét viszont csak közepesre értékelték és Európán belül is találtak kifejezetten gyenge nyugdíjrendszert..

A lengyelek egész jók

A kelet-európai nyugdíjrendszerek közül csak a lengyelt vizsgálták az Australian Centre for Financial Studies (ACFS) és a Mercer közös tanulmányában. Ők kifejezetten jól szerepeltek, hiszen alig maradnak el a francia besorolástól. Százas skálán a franciák 57,5, míg a lengyelek 56,4 pontot kaptak. Az osztrákok csak 52,8 pontot értek el. A kutatók szerint fejleszthető lenne az osztrák rendszer, ha többen férnének hozzá az ellátásokhoz, válás után sem csökkenne a nyugdíj és engednék, hogy előrehozott nyugdíjjal legalább egy kis összeghez hozzáférjenek azok is, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt.

A dánoknak a legjobb

A legjobbnak a dán nyugdíjrendszert találták (82,4 pont), ami állami pillére mellett adókedvezményekkel segíti a spórolást és elég erős az öngondoskodás szerepe is. javítani szinte csak úgy lehetne, ha többet tennének félra az ottlakók.