Vágólapra másolva!
Nagyon rosszul kezdődött a nap szerdán a Wall Streeten a gyenge makroadatok után, de a méretes mínuszokból sikerült visszakapszkodniuk valamennyire a piacoknak.
Vágólapra másolva!

Sikerült javítani a nagyobb mínuszok után valamelyest az amerikai piacoknak a kereskedés második felében, az S&P 500 végül 0,8 százalékos mínuszban zárt, miközben a többi piacon 0,3-1,1 százalék között voltak a visszaesések. De napközben lehetett látni 3 százalékos zuhanást is.

Főleg a pénzügyi cégek teljesítettek rosszul, míg a nyersanyagkapcsolt vállalatok, és az energiaipari cégek felülteljesítők voltak. Leginkább a kereskedés első perceiben került nyomás alá a piac, amiben a gyenge makroadatoknak is szerepe lehetett. Később a Fed Bézs könyve inkább segítette a piacokat, miután a Fed szerint a gazdasági növekedés kapcsán még nem kell sietni a kamatemelésekkel.

Változatlanul ütik az olajat a befektetők, a WTI nyersolaj 80,7 dollárnál, míg a Brent már 83 dollár alatt található. Ez nem a dollár erősödésének, hanem az olajra jellemző piaci körülményekkel magyarázható, miután az arany még erősödött is, és a dollár is inkább 1,28-ig gyengült az euróval szemben.

Jelentős eladói nyomás bontakozott ki tegnap délután a nyugat-európai piacokon, a főbb indexek 2,8-4,4 százalékot zuhantak. A DAX 8571,95 ponton zárt, ami új lokális mélypontot jelent, és közel 15 százalékos mínuszt a nyári történelmi csúcsokhoz képest.

Ebben a görög eseményeknek is komoly szerepe lehet, miután Antonis Samaras tervei szerint a görögök 2016-nál jóval előbb lépnének ki a nemzetközi segélyprogramból. A görög tőzsdeindex a hírre 6 százalékot esett, a 10 éves görög kötvények hozama pedig 7 százalék fölé ugrott, ahol három évvel ezelőtt nem jártak a hozamok.

Enyhe pluszokkal nyithatnak ma a piacok, amiben akár az amerikai kereskedés utolsó másfél órájában látott pozitív hangulatnak is szerepe lehet. Ezzel együtt a 0,2-0,3 százalékos pluszok csak apró szépségtapaszt jelenthetnek a tegnapi nagy esés után. A 11 órakor érkező inflációs adatok akár jelentősen is befolyásolhatják a piaci hangulatot.

Ütik az ázsiai piacokat, a Nikkei 2,2 százalékos mínuszban jár, de valamennyi index a negatív tartományban mozog. A japán piac főleg a dollár relatíve gyengesége, és így az USDJPY árfolyam csökkenése miatt szenved, ami már 106,2 közelébe tért vissza a 110 közeli szintekről.

50 dollár alá csúszott az eBay (Nasdaq) a gyorsjelentése után, a technológiai cég ugyanis nem tudott pozitív meglepetést okozni a befektetőknek. Bár az EPS 68 centtel verte a 67 centes várakozásokat, az éves EPS, és árbevétel tekintetében az elemzői konszenzusnál kedvezőtlenebb prognózist fogalmazott meg a menedzsment.

Az American Express (NYSE) gyorsjelentése sem tudott igazi szenzációval szolgálni, amire 0,2 százalékos csökkenéssel reagált a piac. Bár az 1,4 centes EPS nem csak az egy évvel korábbi adatnál, hanem a vártnál is erősebb lett, a befektetők ebben a hangulatban negatívan értékelték, hogy a 8,33 milliárd dolláros árbevétel nem igazán jelent növekedést az egy évvel ezelőtti 8,3 milliárdhoz képest.

A Google (Nasdaq) sem tudott pluszban zárni, miután bemutatták a Nexus 6-os legújabb okostelefont, valamint a Nexus 9-es táblagépet. Az új, 5.0-ás Androidos operációs rendszer is érkezik majd, ám a Google árfolyama végül 1,5 százalékot esett. A nagy versenytárs Apple 1,2 százalékos mínuszban zárt.

Vártnál alacsonyabb ütemben nőtt a Nestlé (Zürich) árbevételének organikus növekedése az év eddigi részében, 4,7 százalék helyett csak 4,5 százalékos volt a bővülés. Az éves célkitűzéseket (5 százalékos organikus növekedés) ugyanakkor nem módosította a társaság.

Vártnál erősebb számokat tett közzé a Roche (Zürich) a harmadik negyedévre, az árbevétel 11,8 milliárd svájci frank lett, megverve a várt 11,6 milliárdot. Főleg a mellrák elleni gyógyszerek segítették az eladásokat.