A britek felépítették a bürokrácia labirintusát

bureucratia labirintus brit nagykövetség
Glattfelder Béla kezében ott az üres üveg
Vágólapra másolva!
A brit nagykövetség egy labirintust épített Budapesten az Erzsébet téren, hogy ezzel jelképezze, mennyire megnehezíti a vállalkozások dolgát a felesleges uniós bürokrácia. Az útvesztő három napig ingyenesen látogatható, utána elbontják, és továbbviszik más tagországokba.
Vágólapra másolva!

"Anya, ez micsoda?" – kérdezte egy kisfiú az Erzsébet téren a Design Terminal előtt, amikor meglátta a brit nagykövetség installációját. A brit kormány arra kérte minden nagykövetét, hogy találjanak ki ötletes, szemléletes kampányokat az unió gazdaságát fojtogató bürokrácia szemléltetésére. A budapesti nagykövet csapata arra gondolt, építenek egy labirintust, amiben a bürokrácia nehézségeiről olvashatnak a látogatók, és el is tévedhetnek benne, ahogy a való élet bürokráciájának útvesztőjében. Az ötlet annyira jól sikerült, hogy a labirintusnak csak az első állomása lesz Budapest, hamarosan szétszedik, és továbbviszik más tagállamokba, mondta el Jonathan Knott nagykövet.

Az államtitkár üres üvege

A magyar kormány részéről Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára vett részt az útvesztő átadásán. Az államtitkár egy üres akácmézes üveggel érkezett. Az üveg azért volt üres, mert a brüsszeli bürokrácia meg akarta tiltani az akáctermesztést; ha ez sikerült volna, a magyar vállalkozók nem termelhetnének akácmézet, mondta. A kormány egyébként támogatja Nagy-Britannia törekvéseit, és mindent megtesz azért, hogy Magyarországon csökkenjen a bürokrácia, állítja az államtitkár.

Glattfelder Béla kezében ott az üres üveg Forrás: Facebook

A legnagyobb nehézségek

A labirintus építői hat olyan uniós szabályozást választottak ki, amelyek szerintük a legnagyobb nehézséget jelentik a vállalkozásoknak, ezeket szemléltetik a labirintusban:

  • Kötelező jellegű adatvédelmi szabályok.
  • A munkaidő hosszára vonatkozó rugalmatlan és homályos szabályozás.
  • Költséges élelmiszer-ipari és állat-egészségügyi ellenőrzések.
  • A kis mennyiségű alacsony kockázatú hulladékot kezelő kkv-k működésének felesleges túlszabályozása.
  • Az egységes európai digitális piac hiánya.
  • A versenyképességet csökkentő növényvédelmi szabályok.
A bürokrácia labirintusa Forrás: Facebook

Eurómilliók

Nagy-Britanniában a kis- és középvállalkozások (kkv-k) teszik ki a magánszektorban működő cégek 99,9 százalékát, és a magánszektorban dolgozó munkavállalók 59,3 százalékát ők foglalkoztatják. A kormány adatai szerint Magyarország gazdasági struktúrája hasonló, hiszen itt is a 250 főnél kevesebb alkalmazottal működő cégek teszik ki a privát szektor vállalatainak 99,8 százalékát. "A nehézkes vagy félreérthető EU-s szabályozás miatt évente több millió euróra tehető Európa GDP-vesztesége, továbbá több ezerre a soha létre nem jövő munkahelyek és cégek száma. A vállalkozások gyakran kénytelenek különböző bonyolult szabályokkal birkózni ahelyett, hogy erőforrásaikat innovációra vagy befektetési célokra használhatnák fel" – mondta Jonathan Knott.

Kevesebb szabályt!

David Cameron miniszterelnök kormányának egyik legfontosabb célkitűzése, hogy csökkentse a bürokráciát. Erre próbálják rávenni Brüsszelt és a tagállamok kormányait is. Nagy-Britanniában most már csak úgy lehet új szabályozást elfogadni, ha ugyanakkor két másikat eltörölnek. Ráadásul az új szabálynak enyhíteni kell a vállalkozások terheit, tájékoztatott Jonathan Knott. "Üdvözöljük az Európai Bizottság erőfeszítéseit, hogy egyszerűsítse a szabályozást, ám a bürokrácia valódi megszűnése még messze van" – véli a nagykövet.