Itt lehetnek kirúgások 2015-ben

2014.12.09. 12:14

Javulnak a munkakeresők lehetőségei 2015-ben. A munkaadók 13 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 8 százalékuk elbocsátással számol, míg 73 százalék nem tervez változást.

A munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számított Manpower munkaerő-piaci mutató 5 százalékon áll, a szezonálisan kiigazított érték pedig 8 százalék, megegyezik az eddigi legoptimistább előrejelzéssel, amit a felmérés ötéves története óta jelentettek. A mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva 4 százalékponttal nőtt, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva pedig 12 százalékpontos a növekedés –írja a Manpower közleménye.

A köz-és szociális szférában kirúgások lehetnek

A gyártás területén immár a hatodik egymást követő negyedévben erősödik a mutató, és a köz- valamint a szociális szféra az egyetlen olyan ágazat, ahol a munkaadók a létszám csökkenésével számolnak.

Az építőiparban bővülés várhatóFotó: Polyák Attila - OrigoMagyarország Európa legoptimistább országai között van, Romániával, Bulgáriával és Görögországgal együtt - mondta Kiss Judit, a Manpower Group Magyarország ügyvezető igazgatója. A vizsgált kilencből 8 ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet a gyártás területéről jelezték, ahol a mutató értéke 21 százalék. A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén 13 százalékon áll a mutató, míg az építőiparban 9 százalékon. Ugyancsak bővülés várható a közüzemi szolgáltató ágazatban valamint a nagy és kiskereskedelemben. A mutató értéke mindkét esetben 5 százalék. Ugyanakkor csökkenő létszámmal számolnak a köz- és szociális szféra munkaadói, itt a mutató értéke mínusz 2 százalék.

Nyolc régióból hét optimista

A legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják: itt a mutató 19 százalékon áll. Komoly felvételi kedvről számoltak be a közép-magyarországi, illetve a nyugat-dunántúli munkaadók: előbbi mutatója 13, míg utóbbié 11 százalék.  Dél-Dunántúlon az álláskeresőknek továbbra sincsenek jó lehetőségeik – tette hozzá Kiss Judit.

 

Pécsett sem lesz könnyű munkát találniForrás: MTI/Sóki Tamás

A Manpower munkaerő-piaci szolgáltató 751 magyarországi munkaadó megkérdezésével készített felmérést arról, hogyan látják a munkaerő létszámának alakulását március végéig.