A válságot idézi a kínai gazdaság

Vágólapra másolva!
A válság óta látott leggyengébb éves növekedést mutatta be a kínai gazdaság. A Reuters 31 közgazdász megkérdezésével készítette el becslését, ami azt valószínűsíti, hogy az október-december időszak alatt 7,2 százalékra csökkent a negyedéves gazdasági növekedés. Ha az becslések helyesnek bizonyulnak,  jelentős nyomás alá kerülhetnek a kínai döntéshozók a további lassulás megállítása érdekében. 
Vágólapra másolva!
  • A negyedik negyedévre várt gazdasági növekedés szerint a kínai gazdaság nem fogja elérni a kormány által kitűzött 7,5 százalékot, ezzel pedig az elmúlt 24 év leggyengébb éves növekedését mutatja be az ország gazdasága. A negyedik negyedéves eredmény a Reuters által megkérdezett 31 közgazdász véleménye szerint 7,2 százalékos növekedés lesz, ami a 2009 első negyedéve során volt csak ennél mélyebb szinten. Akkor ez 6,6 százalék volt, de ne felejtsük el, hogy akkor tombolt a gazdasági világválság.
  • A hivatalos adatokat majd csak január 20-án publikálják, a Reuters által megkérdezett közgazdászok azonban egyetértenek abban, hogy a banki hitelezés, a kötvénybefektetések és az ipari termelés stagnálhatott december folyamán, de az ipari árindex romlott, és a fogyasztó árindex is öt éves mélypont közelében lehet.
  • A negyedik negyedév fontos eseménye volt, hogy a kínai jegybank novemberben kamatvágást hajtott végre, később pedig lazított a hitelezés szabályozásán is, ezzel is kölcsönök folyósítására ösztönözve a bankokat. Ennek eredményeképpen az M2 pénzkínálat (vagyis a készpénzállomány, a látra szóló és a lekötött bankbetétek) és a kötvény befektetések volumene is növekedni tudott, emellett 1770 milliárd jüannyi infrastruktúrafejlesztési projektet fogadtak el.
  • Emellett a decemberi ipari termelés is növekedhetett havi alapon, bár ezt az eredményt torzítja, hogy novemberben számos szennyező üzemet zártak be ideiglenesen egy Pekingben tartott régiós országok vezetőinek megbeszélése miatt.
  • A Reuters által megkérdezett közgazdászok úgy gondolják tehát, hogy a jegybanknak további lazító intézkedéseket kell bevezetnie, bár egyesek szerint erre még várni kell, mivel a döntéshozók előbb még kivárnak, hogy a korábbi intézkedéseik hatásait elemezni tudják.
  • Ellentmondásos a helyzet abból a szempontból is, hogy a kínai reformpárti vezetők nagyobb toleranciával bírnak a lassabb növekedés irányába, a lassuló gazdaság viszont olyan mértékben növelné a munkanélküliséget az országban, ami a változások társadalmi támogatását jelentősen visszavetné.
  • A UBS közgazdászai szerint a kínai GDP növekedés 6,8 százalékra csökkenhet az év folyamán, ez pedig a jegybank további 50 bázispontos kamatvágását tenne majd szükségessé, vélik az elemzők.