Adót vetettek ki a napelemekre

topaz solar napelem napenergia érőmű
Vágólapra másolva!
Minden napelem után 114 forint/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni 2015. január elsejét követően, mely mintegy 2000-2500 Ft-os modul áremelést jelent. 
Vágólapra másolva!

Idén január elsejétől kezdve a napelemeket a III. kategóriába, a „Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolták, míg például az akkumulátorokat csak a II. kategóriát a „Szennyező termék és anyagáramok” -ba sorolták, így erre csak 57 Ft/kg a termékdíj.

Nem környezetszennyező

A napelemek átlagélettartama 35-40 év és teljes egészében újrahasznosíthatók, hiszen szilíciumból azaz a föld ötödik leggyakoribb eleméből és alumíniumból van a kerete. A napelemek működésük során a szén-dioxid kibocsájtást csökkentik, hiszen megújuló energiából, a nap energiájából állítják elő a villamosenergiát, kiváltva ezzel a hagyományos fosszilis és atomáramot, tehát semmiképpen sem nevezhetők környezetszennyezőnek.

A kormány a napelemeket is megadóztatta Forrás: Wikimedia Commons

A határon túli vállalkozások járnak jól

Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint jó befektetés a napelem, „mivel hazánkban is évi 10 százalék a napelemes rendszerek hozama, annak ellenére, hogy az EU legmagasabb ÁFA kulcsa terheli mind a napelemeket, mind a villamosenergiát, és mégis a legalacsonyabb a villamosenergia tarifája”. A drasztikus mértékű környezetvédelmi termékdíj a 35 000-55 000 Ft+ÁFA összegért megvásárolható napelem modulokra rakodik rá, ez tovább rontja az amúgy is hazánkban leghosszabb megtérülési időt.

Ennek az új termékdíjnak és a kiemelkedő ÁFA kulcsnak köszönhetően a határon túli vállalkozások kerülnek helyzeti előnybe, hiszen a termékdíj csak forgalomba hozót terheli, az ÁFA pedig minden környező országban jelentősen alacsonyabb. Egyre gyakrabban telepítenek szlovák cégek hazánkban napelemes rendszereket – teszik hozzá a közleményben.

Az LMP-nek sem tetszik

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány környezetvédelmi adóval akarja drágítani a környezetkímélő napelemeket. A párt törvénymódosító javaslatot nyújt be a termékdíj-törvény megváltoztatására, a köztársasági elnököt pedig arra kéri, hogy valóban tegyen a környezetvédelemért, és akadályozza meg a napelemek
megadóztatását.

A napelemekre kivetett termékdíj az Orbán-kormány egyik legsötétebb ötlete: egyértelműen megmutatja, hogy a kormánytöbbség a jövőt bármikor hajlandó némi aprópénzre váltani. A PM írásbeli kérdést tesz föl az érintett minisztereknek, hogy megtudja, mi az oka a környezetvédelem megadóztatásának, és mit kívánnak tenni a nyilvánvalóan elhibázott szabályozás korrekciója érdekében.