Vágólapra másolva!
Nem zárt rossz negyedévet decemberben az Intel, ennek ellenére a befektetők még sem lehetnek felhőtlenül boldogok. Az eladásokat tekintve ugyanis a chipgyártó óriáscég nem túl bizakodó a jövőt tekintve.
Vágólapra másolva!

Mint ahogy arról nem is olyan régen mi is beszámoltunk, feltámadni látszik a PC-ipar. De ahogy ezt korábbi cikkünkben is megjegyeztük semmiképpen nem lehet ugrásszerű növekedésre felkészülni. Ezt látszik alátámasztani a legújabb negyedéves gyorsjelentésében a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel vezetése is, akik nem túl derűlátóak a jövőbeli eladásokat tekintve.

Ennek ellenére a vállalat egyáltalán nem zárt rossz negyedévet. Sőt, az egy részvényre eső profitja (EPS) egyenesen 45 százalékos szárnyalást mutatott be az egy évvel korábbi nyereséghez képest. Ráadásul árbevétel soron is 6 százalék fölötti emelkedésről számolt be az Intel.

Forrás: Intel, Investor.hu

A szép profitban nagy szerepet játszott a vállalat szerver-chipeket gyártó üzletága, amelyek az okostelefonokhoz és tabletekhez kapcsolódó felhőalapú adatközpontok elterjedéséből tudott nagyot kaszálni.

Bár a vezetőség a teljes vállalat következő negyedéves árbevételét alacsonyabbra várja, mint a jelenlegit, a jövőbeli kilátások tekintetében nem teljesen pesszimista. Úgy tartják, hogy a lakosság PC-k iránti kereslete javulni fog, köszönhetően annak, hogy az emberek elkezdik lecserélni korosodó számítógépeiket. A vállalati megrendelések tekintetésben viszont visszaesésre számítanak ebben az üzletágban, a PC megrendelések egészét tekintve pedig nem is várnak változást az idei eredményekhez képest. A teljes jövő évi árbevétel növekedést pedig 5 százalék körülire várják.

Ugyanakkor tisztában vannak azzal is, hogy az okostelefonok és a tabletek egyre gyorsabb elterjedésével folyamatosan piacot veszítenek. Ebben pedig jelentős szerepe van annak is, hogy bár a processzorokat tekintve a világ számítógépeinek 80 százalékát Intel termékek hajtják, és a szervereket tekintve is hatalmas piaci részesedéssel bír, az egyre népszerűbb okostelefonok irányából nem kap megrendeléseket a vállalat. Ennek köszönhetően pedig egy lassuló piacra támaszkodva kell sikeresen működnie az óriásvállalatnak.

Mindezt jól mutatja a vállalat chipeket gyártó üzletága is. Hiszen a negyedéves PC-chip divízió eladásai 3 százalékot tudtak növekedni, és a már említett szerver chipek árbevétele 25 százalékos szárnyaláson van túl, a mobil és kommunikációs chipek üzletágának a negyedéves üzemi vesztesége 1,11 milliárd dollárra rúgott.

A befektetők sem fogadták jól a híreket, a részvényárfolyam 2 százaléknál is nagyobb mínuszban kezdhet a mai kereskedésben.

Az Intel (Nasdaq) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu