Elszabadult a dollár

dollár USD zsák pénz
Vágólapra másolva!
Az általános dollár drágulás miatt az amerikai deviza forinthoz mért árfolyama is többéves csúcsot döntött. 
Vágólapra másolva!
  • Hétfőre jelentősen gyengült az euró a dollárral szemben, az árfolyam az 1,20-as szint alá került. Az euróval szemben hasonlóan erős dollár árfolyamra több mint 4 éve nem volt példa. A dollár erősödése nyomán a forinttal szembeni árfolyam a 270 forint közelébe került, ilyen szinteken legutóbb 2002 tavaszán volt a dollár. A forinttal szembeni csúcs pedig 2000. október 26-án volt, amikor közel 320 forintba került az amerikai deviza.
  • Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a dollár euróval, ezen keresztül pedig a forinttal szembeni erősödése nemzetközi hatásokkal magyarázható. Az euró gyengülésében egyrészt Mario Draghi, az EKB elnökének tartósan alacsony inflációra, illetve a defláció veszélyének erősödésére utaló múlt pénteki megjegyzése játssza a főszerepet.
  • Az elnök beszédében hangsúlyozta az eszközvásárlási program fontosságát, amely a közeljövőben fokozódhat. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a jövőben még nagyobb fordulatszámon mehet majd az EKB pénzpumpája.
Az EURUSD árfolyama Forrás: Investor.hu, AmiBroker

  • Az euró ellen szól az is, hogy továbbra is lanyha az eurózóna gazdasági teljesítménye. Emellett gyengíti az eurót a görög belpolitikai válság, és ezzel összefüggésben az is, hogy erősödnek a görögök eurózónából való távozását valószínűsítő várakozások.
  • Az eurógyengüléssel párhuzamosan olyan jelek láthatóak a nemzetközi piacon, amelyek a kockázatvállalási hajlandóság csökkenését eredményezhetik, véli Németh Dávid.
  • A szakember a forintról azt mondta, a magyar deviza az orosz válság, ezen belül a rubel zuhanása miatt is gyengült, ahogy a lengyel zloty is. Igaz, a lengyel deviza kisebb mértékben veszített értékéből, mint a forint.
  • Hozzájárult a forint gyengüléséhez, hogy a nemzetközi piacon a múlt év végén a forint év eleji gyengülését előrevetítő várakozásokról lehetett olvasni. A forint gyengülésében szerepet játszhat továbbá a hétfőn reggel megjelent a magyar beszerzési menedzserindex, amely a feldolgozóipar gyenge teljesítményéről tanúskodik.
  • Összességében a forint az euróval szemben is gyengült, erre rátett egy lapáttal az euró dollárral szembeni értékvesztése, és ezek eredőjeként ugrott 270 forint közelébe a dollár árfolyama.
Az USDHUF árfolyama Forrás: Investor.hu, AmiBroker