Európának is kellhet Paks

Paks atomerőmű
Paksi atomerőmű
Vágólapra másolva!
Jól járhatunk a paksi bővítéssel, ha jó technológiával, jó partnerrel és jó finanszírozással csináljuk, mert Európában pótolni kell majd a kieső áramtermelést. A nukleáris reaktorok és megújuló energiaforrások termelése is Kínában nő majd a legjobban. Drasztikus olajár-emelkedésre nem kell számítani, de az olajkitermelés jövőjét illetően sok a bizonytalanság.
Vágólapra másolva!

Azok az országok, amik jó technológiával, jó partnerekkel, jó finanszírozás mellett építenek atomerőművet, versenyelőnybe kerülhetnek a jövőben, mondta Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezető közgazdásza. Különösen Európában, ahol az áram már most is drága. A közgazdász nem adott egyértelmű választ arra, hogy a paksi beruházás jó partnerekkel, jó finanszírozással és jó technológiával épül-e, de komoly problémákat nem lát. Ezekről minden országban a kormánynak kell dönteni, ha a lakosság támogatja az atomenergiát.

Kína el fog húzni

A világon jelenleg bő 400 nukleáris reaktor működik. 2040-re majdnem 200-at le fognak kapcsolni, és ezeket pótolni kell, derül ki az IEA éves kitekintéséből, amiben ezúttal kimondottan az atomenergiára koncentráltak. 2040-re a világ reaktorainak össztermelése majdnem meg fog duplázódni, a növekedés 40 százaléka Kínából származik majd, további 30 pedig Indiából, Koreából és Oroszországból.

Kínában építik majd a legtöbb új atomerőművet Forrás: Bielik István

Az olaj nem lesz mindig olcsó

Most úgy tűnhet, hogy a rendkívül olcsó olaj és földgáz mellett nem éri meg új nukleáris reaktorokat építeni. De egy atomerőmű hosszú távú beruházás, az olaj ára pedig nem lesz mindig ennyire alacsony, állítja a közgazdász.

Pontos jóslásokba nem akart bocsátkozni, de 2015-ben semmiképpen nem számíthatunk rá, hogy az olaj a hordónkénti 100 dolláros ár közelébe drágulna. Az alacsony ár miatt a beruházások most csökkennek, a fogyasztás pedig nő, ez felfelé hajtja majd az árakat, de drasztikus emelkedésre nem számít.

Európának egyeséges piac kell

Ha csökken az atomerőművek termelése, akkor a kieső mennyiséget vagy más forrásokból kell előállítani, vagy importálni kell. Fatih Birol szerint Európában nem lesz lehetséges minden kieső forrást más, belső forrásból pótolni, ezért is fontos a meglévő nukleáris kapacitás fenntartása, különben nő az importigény. Az ellátásbiztonság szempontjából elengedhetetlen az európai energiapiac integrációjának befejezése, hogy a tagállamok könnyebben, rugalmasabban tudjanak osztozni a forrásokon.

Megújulókban is Kína az élen

A fejlesztéseknek köszönhetően (2013-ban összesen 120 milliárd dollárt költöttek erre) a megújuló energiaforrások egyre olcsóbban hozzáférhetőek. Az IEA előrejelzése szerint 2040-re az áramtermelés növekedésének felét a megújulók adják majd.

A megújulók részesedése a legtöbb OECD-országban nőni fog, 2040-re eléri a 37 százalékot. De a nem-OECD országokban kétszer olyan gyorsan fog nőni a részesedésük, főleg Kínában, Indiában, Latin-Amerikában és Afrikában.

A megújuló energiaforrások részaránya 37 százalékra nő 2040-re Forrás: MTI/Jászai Csaba

Sok a bizonytalanság

Különösen az olajtermelés jövője körül sok a bizonytalan tényező, emeli ki a jelentés. Ez főleg az ázsiai országokat érinti, 2040-re három kitermelt hordó olajból kettőt ők fognak megvenni. A legnagyobb bizonytalanságot a Közel-keleti helyzet okozza, de egyelőre az sem látszik, az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók milyen hatással lesznek a kitermelésre. Egyelőre nem tudni, Amerikán kívül is beindul-e a palaolaj-forradalom, hogy mi lesz a kanadai olajhomok-kitermeléssel és a brazíliai mélytengeri lelőhelyekkel.