Már a legnagyobbak is az olajár emelkedését várják

Vágólapra másolva!
Jól mutatja a mélyrepülésben lévő olajárral kapcsolatos felhajtást, hogy a világ legnagyobb befektetési vállalatai már az olajár emelkedésére kezdenek berendezkedni. Mi sem példázza ezt jobban, minthogy az amerikai Blackstone egy külön kockázati tőketársaságot hoz létre, ami 4,5 milliárd dollárnyi tőkével gazdálkodhat az energiaszektor cégeibe történő befektetéseinél.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb számban jelennek meg a világ legjelentősebb alapkezelői között is olyanok, amelyek már egyértelműen az energiaszektor felemelkedésére számítanak, számolt be a The New York Times. Erre utal az is, hogy a kiszivárgott információk alapján a világ egyik legnagyobb alapkezelőjének, a Blackstone-nak a kockázati tőke részlegén egy 4,5 milliárd dollár eszközértékű alap indul, amely kimondottan a zuhanó olajárak következtében bajban lévő vállalatokba tervez befektetni. Az alap tavaly év végén kezdett el tőkét gyűjteni a legújabb, eredetileg 4 milliárd dolláros alapjához, az érdeklődés azonban olyan nagy volt iránta, hogy végül fél milliárd dollárral meg is emelték ezt a határt.

A Blackstone-é azonban nem az egyetlen kockázati tőkealap, ami a zuhanó olajár miatt kemény időket élő olaj- és gázipari vállalatok között keres gyümölcsöző befektetési lehetőségeket. Hiszen nem is olyan régen az Apollo Global Management is új alapot indított, amely ugyancsak a bajba került energia szektorbeli vállalatokba vásárolta be magát. Ősszel pedig a Warburg Pincus is 4 milliárd dollárral indította útnak első energiaszektorra koncentráló alapját.

WTI napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Blackstone új alapja a Blackstone Energy Partners II nevet kapta, amiből látszik, hogy már korábban is volt energia szektorra koncentráló alapjuk. Az új viszont jóval nagyobb lesz, mint az előző. Az első ilyet ugyanis még 2012-ben alapították, az viszont "mindössze" 2,5 milliárd dollár fölött rendelkezett.

A Blackstone vezérigazgatója, Stephen A. Schwarzman már decemberben is jelezte, hogy kimondottan optimista a már akkor is elég rossz helyzetben lévő energia szektort illetően. A Blackstone-éhoz hasonló kockázati tőke alapok pedig pont abból szerzik a hasznukat, hogy az éppen pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalatokba vásárolják be magukat, majd amikor a bajok elmúltak, jelentős profittal adják tovább részesedésüket.

A Blackstone optimizmusával vághat össze az OPEC főtitkárának a napokban tett jóslata is, miszerint 200 dollár lehet akár az olaj hordónkénti ára. Bár sokan vannak, akik ezzel szöges ellentétben úgy tartják, hogy az olajár hosszú ideg megragadhat a jelenlegi szinteken.

A Blackstone (NYSE) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Közéjük tartozik a nyersanyag piac egyik legjelentősebb szereplője, a Goldman Sachs is, amely két héttel ezelőtt tovább vágta a nyersanyagra vonatkozó várakozásait. Eszerint az olajár 40 dolláros hordónkénti ár alá fog esni, és átlagosan 50 dolláros szinten lesz az év folyamán. A Goldman nyersanyag elemzője, Jeff Currie szerint is egy új egyensúlyi ár fog kialakulni hamarosan, ami sokkal alacsonyabb lesz, mint amit az elmúlt évtizedben láthattunk.