Március 15-ig lehet visszaváltani a megyematricákat

autóút FOTÓ ÁLTALÁNOS HÉTKÖZNAPI információs tábla KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY munka közben tábla út autóút FOTÓ ÁLTALÁNOS HÉTKÖZNAPI információs tábla KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY munka közben tábla út Dunakeszi, 2014. december 31.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. m
Dunakeszi, 2014. december 31. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai helyeznek ki egy a fizetős autópálya-szakaszt jelző táblát az M0-ás autóúton, az M3-as autópálya lehajtójának közelében 2014. december 31-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Március 15-ig lehet visszaváltani a fölösleges megyematricákat. A nagycsaládosok mellett a mozgássérültek is számíthatnak kompenzációra.
Vágólapra másolva!

A feleslegessé váló e-matricák 2015. március 15-ig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) ügyfélszolgálati irodáiban, postai úton és az útdíjfizetési szolgáltató által lehetővé tett egyéb módon visszaválthatóak. Mivel az ügyfélszolgálatok jellemzően gyorsforgalmi úton közelíthetőek meg, személyes ügyintézés esetén a megyei jogosultság a visszaváltás napján a nap végéig érvényben marad, áll a nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményében.

Két újdonság van

A közleményben nagyrészt azok a módosítások szerepelnek, amiket Fónagy János korábban bejelentett (ezekről itt írtunk bővebben). Új információ a visszaváltásra bevezetendő március 15-ös határidő, és az, hogy a nagycsaládosok mellett a mozgássérültek is számíthatnak kompenzációra.

  • A megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig érvényesek.
  • A ferihegyi reptérre vezető út ingyenes.
  • A kaposvári elkerülő ingyenes.
  • A szombathelyi elkerülő ingyenes.
  • A Pentele (dunaújvárosi) és a Szent László (szekszárdi), vagyis a déli Duna-hidak ingyenesek.
  • Mentesülnek a pótdíj alól azok, akik januárban jogosulatlanul használtak díjköteles szakaszt, ha február 1-ig valamilyen éves matricát vesznek.
  • A feleslegesen megvett matricákat vissza lehet váltani (március 15-ig).
  • Kompenzálják a nagycsaládosokat (és a mozgássérülteket).

A mozgássérülteket is kompenzálják

Ahogy Fónagy János megígérte, a nagycsaládosokat kompenzálni fogják a kisbuszokra és a kisteherautókra szükséges, dupla áru D2 matricáért. A tárca közleményéből az derül ki, hogy az eddigi tervekhez képest a kompenzációt a mozgáskorlátozottakra és rokonaikra is ki akarják terjeszteni, és a kompenzáció a D1 és a D2 matricák ára közti különbség lesz: "A négy vagy több gyermek után családi pótlékban részesülő vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező autósok a D2 és D1 kategóriák díjai közti különbséget igényelhetik majd vissza a járási hivatalokban."

A változtatások törvénymódosítást is igényelnek, ezt a tárca áprilisra ígéri.

Március 15-ig lehet visszaváltani a fölös megyematricákat Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Lesznek új térképek

Az NFM közleménye szerint "a miniszteri rendelet melléklete tételesen felsorolja az egyes megyei matricákkal használható gyorsforgalmi szakaszokat. A táblázat az érvényességi határokat a csomópontok nevével, számával és szelvényszámával is megjelöli". A tárca ígérete szerint a végleges és pontosított térképek elérhetőek lesznek a kormány és a NÚSZ honlapján.