Nem kell a pályázathoz biztosíték, ha nincs köztartozása a cégnek

Vágólapra másolva!
Az önrész mellett sok pályázó cég számára a biztosíték számít szűk keresztmetszetnek egy-egy pályázat benyújtásához, a szabályok azonban január elejétől a javukra változtak.
Vágólapra másolva!

2015. január 1-től a vállalkozók számára kedvezően változtak a biztosítéknyújtási szabályok. Azon pályázók, amelyek rendelkeznek egy lezárt üzleti évvel és szerepelnek a köztartozásmentes adózok adatbázisában, vagy 30 napnál nem régebbi nemleges adóigazolással, nem kötelesek biztosítékot nyújtani.

A könnyítés visszamenőleges, azaz a már korábban elnyert (akár fenntartási időszakban) lévő pályázatokra is vonatkozik, a biztosítékmentességre vonatkozó kérelem jóváhagyását követően a korábban benyújtott biztosítékok visszavonásra kerülhetnek.

A 2014-2020-as pályázati ciklus operatív programjaira épülő pályázatokat ugyanakkor továbbra sem írták ki, igaz, a szakemberek szerint az ehhez vezető procedúra mostanra a célegyenesbe fordult. A miniszterelnökség szerint pillanatnyilag Brüsszel jóváhagyására várnak ahhoz, hogy az előkészített anyagok a kormány napirendjére kerülhessenek.