Fegyelmit indíthatnak az ügyvédek ellen

Székely László, az új Ptk. megalkotásáért felelõs miniszteri biztos és Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az új Ptk. záróvitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. február 11-én.
Vágólapra másolva!
Több mint 560 ügyvéd szerepel a NAV adóslistáján. Bánáti János a Magyar Ügyvédi kamara elnöke is meglepődött a tartozó ügyvédek fél ezres számán.
Vágólapra másolva!

Több mint félezer, pontosan 568 találatot dob ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtás alatt álló adózókat rögzítő nyilvántartása, ha rákeresünk az "ügyvéd" szóra - derül ki a hvg.hu cikkéből.

Az ügyvédek is emberek Forrás: MTI/Kovács Tamás

A lapnak névtelenül nyilatkozó ügyvédek egy része szerint egyrészt "ők is emberek", vagyis ugyanúgy belecsúszhatnak egy adótartozásba.

A nagytartozók ellen fegyelmit indíthatnak

Bánáti János a Magyar Ügyvédi kamara elnöke az Origónak azt mondta: meglepődött azon, hogy több mint 560 ügyvéd szerepel a NAV adóslistáján. A kamarai elnök szerint jelentős vizsgálatot igényelne, hogy emögött a fél ezres szám mögött milyen adótartozások vannak. Lehet, hogy a tartozás egy be nem fizetett parkolási vétség miatt keletkezett, de a tartozás több tízezer vagy több százezer forintra is rúghat.

A nagy tartozások miatt a kamara fegyelmi vizsgálatot indíthat. Bánáti János elmondta: Magyarországon 12-13 ezer ügyvéd van, sokan köztük egyik napról a másikra élnek és nem tudják fizetni még az irodabérlést sem.

Adótitok miatt nem kaphatnak adatokat a NAV-tól

A kamarának nincs nyilvántartása az adótartozó ügyvédekről vagy ügyvédi irodákról. Az ügyvédek adóbevallása nem a kamarán keresztül történik – mondta Bánáti János. Adótitokra hivatkozva nem is kaphatnak adatokat a NAV-tól - tette hozzá.

Volt már olyan esetünk, mesélte az Origónak Bánáti János, amikor a NAV-tól jött egy bejelentés, mert az egyik ügyvédi iroda eltűnt, megszűnt és nem találták. Ezután az ügyvéd adótitok megsértése miatt feljelentette az adóhatóságot – tette hozzá Bánáti János.

A NAV elrendelheti a végrehajtást az ügyvéddel szemben, de arra külön jogszabály nincs, hogy a NAV-nak értesíteni kell a kamarát a tartozásról.

Arra a kérdésre, hogy mit tud tenni a kamara az adótartozó ügyvédekkel, mennyire rombolja ez morálisan az ügyvédek hitelességét Bánáti János azt mondta, tavasszal lesz kamarai közgyűlés és ezt az ügyet biztosan nem fogja szó nélkül hagyni.