EU-s hatóságok buktathatják el a Paks2-t

Paks atomerőmű
Paksi atomerőmű
Vágólapra másolva!
EU-s hatóságok érvényteleníthetik a Putyinnal kötött szerződést a paksi bővítésről – írja a Financial Times. A gazdasági hírlap szerint a szerződés trösztellenes törvényeket sérthetett.
Vágólapra másolva!

A Financial Times értesülése szerint több európai uniós ügynökség is vizsgálja az orosz állami energiacéggel, a Roszatommal kötött szerződést. Köztük van az Európai Bizottság versenyhivatala, valamint az Euratom nevű atomenergia-ügyi figyelőszervezet – utóbbi beleegyezése nélkül egy EU-tagállam sem indíthat el nukleáris beruházást.

Nem biztos, hogy gazdaságos

Az Euroatom egyik illetékese azt mondta a Financial Timesnak, hogy a Paks2-vel kapcsolatban technikai és gazdaságossági kifogások is felmerülhetnek. Az Európai Bizottság versenyhivatala eközben a szerződéskötés körülményeit vizsgálja, elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány nyilvános pályázat nélkül kötött szerződést a Roszatommal, ami akár trösztellenes szabályokat is sérthetett.

A Financial Times szerint az utóbbi vizsgálat még korai stádiumban tart, ezért Budapestnek még lehet esélye arra, hogy valamilyen alkut kössön Brüsszellel, mielőtt egy általános, hivatalos vizsgálat indulna. Az Euroatom még szintén nem foglalt állást a beruházásról, azonban egyelőre ezzel is blokkolja a beruházás elindulását.

Egyoldalú függés

A cikk felidézi, hogy Orbán Viktor és kormánya az utóbbi pár évben szorosabbra fűzte a viszonyt Oroszországgal, különösen az energetika terén. Utóbbi különösen ellentmond az EU-s irányelveknek, amelyek az orosz energiafüggés mérséklését célozzák. Magyarország különösen egyoldalúan függ az orosz gáz- és olajszállítmányoktól: a hazánkban felhasznált olaj 80, a földgáz 60 százaléka orosz eredetű. Ezt a függést még súlyosabbá teheti a Roszatommal kötött megállapodás, amelynek része egy közel tízmilliárd eurós, 21 évig törlesztendő orosz hitel felvétele is.