Vágólapra másolva!
Százmilliárdos lehet a Buda-Cash ügyfeleit ért kár. Kevés dolog világos. Főleg azért nem, mert már közel másfél évtizede gondok lehettek a cégnél. Ez alatt több ellenőrzést is megúszhattak, most is a tulajdonosokhoz köthető bankcsoporton keresztül jutottak el a brókercéghez. Piaci szereplők először arra gyanakodtak, hogy a svájci frank hirtelen januári gyengülése tett be a cégnek, de hiába volt akkor is 10 milliárdos veszteség a Buda-Cashnél, ez csak a jéghegy csúcsa lehetett.
Vágólapra másolva!

Keveset tudunk az ügyről. Annyi biztos, hogy a frank hirtelen erősödése is nagyságrendekkel nagyobb veszteséget okozott a cégnek, mint amit a felügyeletnek jelentettek. De ez a 10 milliárd forint is semmi ahhoz képest, hogy az MNB szerint akár a 100 milliárdot is elérheti az az összeg, amivel nem tud elszámolni a brókerház.

Honnan jöhet ez a 100 milliárd?

A cég adatszolgáltatása már 15 éve nem fedhette a valóságot. A MNB sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint erős a gyanú, hogy ezeket meghamisították. A Buda-Casht mostantól felügyeleti biztosok irányítják, mostantól pénzügyi tevékenységet se végezhet. Az ügyfelek pénzét is zárolták, így lehet, hogy nem férnek majd hozzá a megtakarításukhoz a vizsgálat végéig.

Fotó: Origo

A kártalanítási alapban 12 milliárd forint van

A brókercégeknél elhelyezett megtakarításokat is védi valamilyen garancia, de ennek mértéke ügyfelenként csak 20 ezer euró lehet, szóval alig több mint 6 millió forintig van biztonságban az ügyfelek pénze. A Buda-Cashnek tízezernél több ügyfele lehet érintett, miközben a Bevánál, a garanciát biztosító alapnál csak 12 milliárd forint van - írja a Portfolio. Attól függően, hogy milyen mértékben érinti az egyes ügyfeleket a visszaélés, az alapnak szüksége lehet pluszforrásokra. Ezt részben a többi brókercég dobhatja össze, de szüksége lehet akár banki hitelre is a kártalanításhoz.

Forrás: 123rf.com

Hihetetlen történet

Értetlenül állnak brókerberkekben a Buda-Cash által a hírek szerint okozott veszteség nagysága előtt. Az Origónak név nélkül nyilatkozó szakértő első hallásra túlzónak érezte a 100 milliárdos összeget, hiszen szerinte a cégcsoportban nincsenek ekkora nagyságrendű kitettségek. Azt ugyanakkor hozzátette a szakértő, hogy a Buda-Cash tulajdonosaival összefüggésbe hozható négy regionális bank működésére nincs rálátásuk, így az elképzelhető, hogy ott lehetnek hitelezési veszteségek. Álláspontja szerint a Buda-Casht az elmúlt években tőkeerős, növekedésorientált, stabil profitot termelő cégként könyvelték el a versenytársai, a cég eredményessége nem volt kérdés.

Közvetlenül is ráláttak a Buda-Cashre

A vezető befektetési szakértő szerint a brókercégeket 2 évente ellenőrzik, sőt több rendszerükre közvetlenül is rálát a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Adóhivatal, ezért is tartja szinte elképzelhetetlennek egy másfél évtizeden át zajló csalássorozat gyanúját.

A pénzügyi felügylet 15 évig nem vett észre semmit Forrás: AFP/Pqanayiotis Tzamors

A garanciákkal is bajok lehettek

Más névtelenül nyilatkozó brókerek szerint évek óta gyanúsan magas hozamokra vállalt garanciát a Buda-Cash. Szerintük ezeket a hozamokat nehéz volt garantálni, lehetséges, hogy nem is tudta a cég. A sajtótájékoztatón is felmerült, hogy esetleg a piramisjáték-szerűen egyes ügyfelek pénzéből fizettek ki másokat a brókerháznál.

A bankok ügyfelei jobban jártak

A Buda-Cashhez köthető bankok betéteseit a Országos Betétvédelmi Alap védi, tehát 100 ezer euróig számíthatnak kártalanításra. Lapértesülések szerint a bankoknál most csak 1 milliót engednek felvenni az ügyfeleknek. Az érintett hitelintézetekhez is felügyelőbiztosokat rendelt ki az MNB.

  • a BRB BUDA Regionális Bank
  • a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank
  • a Dél-Dunántúli Takarék Bankhoz
  • az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank

De bármi lehetett

Fogalmunk sincs, hogy mi zajlott az elmúlt 15 évben a Buda-Cashnél. Erről szinte semmit nem mondott a jegybank. Bár persze lehet, hogy még ők sem sokat tudnak. Valószínűleg a vizsgálat végéig többet nem is fogunk tudni. Addig csak találgathatunk, hogy valaki zsebre tette-e azt a 100 milliárdot, amely hiányzik az ügyfelek számlájáról, vagy hosszú ideig tartó bénázásról van-e szó.